Anmeldelse: Håkan Nesser «En fremmed banker på din dør»

Årets beste påskekrim: - Oppslukende!

Disse tørrvittige fortellingene trenger ikke å være perfekte. Nesser er en leken forfatter, og strålende selv når han bare gir oss bruddstykker.

PRISSATT: Håkan Nesser er en av svensk litteraturs store fortellere og i fjor fikk han Rivertonklubbens internasjonale ærespris. Foto: Marius Sørli Finnstun
PRISSATT: Håkan Nesser er en av svensk litteraturs store fortellere og i fjor fikk han Rivertonklubbens internasjonale ærespris. Foto: Marius Sørli Finnstun Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Lærerstudenten Judith Miller sitter i sitt isolerte hus i skogen og lytter til radioen. En moralfilosof stiller spørsmålet om hva du ville gjort om en fremmed banket på din dør. I samme stund hører Judith banking, og utenfor står en mann, mager og langhåret lik Jesus fra Nasaret. Han spør om hun har husly, hun ber ham inn, han overnatter i hennes seng. Neste dag kommer politiet og henter ham. Ni måneder seinere føder hun en datter. Datteren får aldri vite hvem som er faren, men etter atten år leser Judith en dødsannonse der det heter at Felix Sandor, født 1958 er død. Hun drar i den nitriste begravelsen, og vet hva hun må gjøre for å skaffe datteren en trygg økonomisk framtid. Det dreier seg om ikke mindre enn en million euro.

En tilfeldighet som får konsekvenser for et helt liv. Det er tema i disse tre krimfortellingene som er lagt til den fiktive byen Mardaan. Det var den byen Nessers gjennomgangsfigur Van Veeteren opererte i. Han er nå erstattet med den gode inspektør Jung og hans kollega Kellermann. I den første fortellingen, «Beundring», må de oppklare drapet på unge Wilma Verhoven. Hun blir funnet drept i leiligheten sin, slått i hjel med en bronsestatuett av den greske elskovsguden Eros.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer