Anmeldelse: Synne Corell, «Likvidasjonen - Historien om holocaust i Norge og jakten på jødenes eiendom»

Avslørende om jøderanet

Synne Corell går langt i å sette likhetstegn mellom beslagleggelsen av de norske jødenes verdier, og utslettelsene i de tyske dødsleirene i ei grundig og avslørende bok.

FORFULGT: Hvorfor ble jødene i Norge forfulgt? Historiker Synne Corell svarer selv på spørsmålet i ei bok om plyndringen av de norske jødene. Foto: Hilde Holthe-Berg
FORFULGT: Hvorfor ble jødene i Norge forfulgt? Historiker Synne Corell svarer selv på spørsmålet i ei bok om plyndringen av de norske jødene. Foto: Hilde Holthe-Berg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Likvidasjonen - Historien om holocaust i Norge og jakten på jødenes eiendom»

Synne Corell

Sakprosa

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2021

«Grundig dokumentert og skrevet med innlevelse.»
Se alle anmeldelser

26. oktober 1942, for nokså nøyaktig 79 år siden, ble det kunngjort at alle jødiske menn over 15 år skulle arresteres. Samme dag offentliggjorde Quisling en lov som bestemte at all formue som tilhørte jøder, skulle tilfalle den norske stat.

Dette er utgangspunktet for historiker og holocaust-forsker Synne Corells kritiske, og framfor alt grundige bok om det som er kjent som «jøderanet». Basert på omfattende arkivstudier som blottlegger fatale inngrep i enkeltskjebner, skildrer hun dette med innlevelse og medfølelse – og et behersket raseri som skinner tvers gjennom denne mørke delen av norsk historie. Og hun bringer nytt materiale fram i offentligheten.

Corell går langt i å sette likhetstegn mellom beslagleggelsen av de norske jødenes verdier, og utslettelsene i de tyske dødsleirene. Hun karakteriserer tyveriet av jødenes økonomiske verdier i Norge som en sammenhengende del av holocaust.

Et sammenfall

Sett i et moralsk perspektiv kan Corells ha rett. Juridisk er det stor forskjell mellom materielle verdier og menneskeliv. Sammenhengen er på den annen side iøynefallende. For samtidig som jødiske menn ble arrestert, beslagla altså politiet landet rundt, jødenes eiendeler. Dette skjedde fire uker før deportasjonen med fangeskipet «Donau».

Det var journalist Bjørn Westlie som åpnet debatten om plyndringen av de norske jødene med en artikkel i Dagens Næringsliv i 1995. «Det norske jøderanet» skulle i flere år framover bli et verkende sår i norsk offentlighet.

Stortinget vedtok seinere å bevilge et samlet erstatningsbeløp på 450 millioner kroner. Og tidligere i år, kom psykolog Berit Reisel, medlem av Det Mosaiske Trossamfund, ut med ei bitende bok om striden dette medførte: «Hvor ble det av alt sammen? Plyndringen av jødene i Norge».

Dette sporet følger Synne Corell. Gjennom 600 sider dokumenterer hun grundig hvordan jøderanet involverte store deler av det offentlige Norge i okkupasjonsåra. Forbrytelsen skjedde i en kjede med mange ledd: politi, banker, forsikringsselskaper og naboer dannet denne lenken. De så alle, etater som enkeltpersoner, sitt snitt til å berike seg:

«Med bankbøker og sparebevis, livsforsikringer, frimerkesamlinger, lodd i pengelotteriet, adgangstegn til bankhvelv, aksjebrev, andelsobligasjoner på eiendommer, statsobligasjoner, utskrevne sjekker og sjekkhefter, gjeldsbevis, pantesedler og trikkekort.»

Djevelen i detaljene

Dokumentasjon er en dyd, men noen ganger i løpet av boka blir det for mye av det gode. Corell blir så opphengt i enkeltsaker, navn og familieforhold at jeg som utmattet leser i store partier mister oversikten – før Corell igjen strammer til stoffet og skjerper interessen.

Hun navngir høy og lav, fra kontorist til medskyldig minister. Og sånn skal det være.

Befriende presist i vår opphetede samtid preget av gjensidige beskyldninger om rasisme og fremmedfrykt, svarer Synne Corell på spørsmålet hun selv stiller: Hvorfor ble jødene i Norge forfulgt?

«Jødene ble verken forfulgt fordi de var innvandrere eller jøder – de ble forfulgt fordi forfølgerne deres var antisemitter.»

.

«Likvidasjonen - Historien om holocaust i Norge og jakten på jødenes eiendom»

Kjøp boken

Synne Corell ««Likvidasjonen - Historien om holocaust i Norge og jakten på jødenes eiendom»»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer