Carmen Mola:

Avslørt av millionpris: - Svindlere

Spanske Carmen Mola sjokkerte da det viste seg at «hun» egentlig er tre ulike menn.

SJOKKERER: Disse tre mennene har gitt seg ut for å være én kvinnelig forfatter i årevis. I helgen vant de millionpris for forfatterskapet. Foto: NTB/AFP
SJOKKERER: Disse tre mennene har gitt seg ut for å være én kvinnelig forfatter i årevis. I helgen vant de millionpris for forfatterskapet. Foto: NTB/AFP Vis mer
Publisert

En litteraturpris på en million euro (9,8 millioner kroner) har lokket tre spanske menn ut av anonymitet, for å avsløre at de står bak flere krimthrillere som markedsføres som arbeidet til «Spanias Elena Ferrante», skriver The Guardian.

Mennene har gitt ut bøker under pseudonymet «Carmen Mola», som kan oversettes til «Carmen er kul». Da en av bøkene deres vant den lukrative Planeta-prisen, sto trioen fram offentlig for å hente millionprisen.

Agustín Martínez, Jorge Díaz og Antonio Mercero hadde utgitt romaner og jobbet som manusforfattere under deres virkelige navn før de kom sammen for å skrive som Mola.

- Gjemte oss bak et navn

Hovedpersonen deres i Carmen Mola-romaner er detektiv Elena Blanco, en «særegen og ensom kvinne, som elsker grappa, karaoke, klassiske biler og sex i SUV-er», ifølge forlaget Penguin Random House. Bøkene om Blanco har blitt gitt ut siden 2018.

Mennene, alle i 40- og 50 -åra, nektet for å ha valgt et kvinnelig pseudonym for selge flere bøker.

MUSKLER: Marit Bjørgen gir ut bok som inneholder blant annet hennes erfaring med at andre kritiserer kroppen hennes. Video: Dagbladet Vis mer

- Vi gjemte oss ikke bak en kvinne, vi gjemte oss bak et navn, sa Antonio Mercero til den spanske avisa El País.

- Jeg vet ikke om et kvinnelig pseudonym ville selge mer enn en mann, jeg har ikke peiling, men jeg tviler på det, fortsatte han.

Krass kritikk

Beatriz Gimeno, feminist, forfatter, aktivist - og tidligere leder for et av Spanias nasjonale likestillingsorganer, angrep mennene for å ha skapt en kvinnelig personlighet for promoteringen av Carmen Mola -bøkene over flere år.

- I tillegg til å bruke et kvinnelig pseudonym, har disse gutta gjort intervjuer i årevis. Det er ikke bare navnet, det er den falske profilen de har laget for å nå lesere og journalister. De er svindlere, sier hun på Twitter.

«Carmen Mola» sin nettsted inneholder et bilde av en kvinne som ser bort fra kameraet.

I fjor anbefalte Gimenos likestillingsorgan et av Molas verk som en del av et utvalg bøker av kvinnelige forfattere som kunne «hjelpe oss å forstå virkeligheten og erfaringene til kvinner i forskjellige perioder av historien og bidra til å øke bevissthet om rettigheter og friheter».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer