29. desember i fjor døde Shabana Rehman, en av Norges mest markante samfunnsdebattanter, 46 år gammel. Nå er biografien «Mine ni liv» ute.
Det er den kontroversielle kunstneren, regissøren og forfatteren Morten Traavik som har fullført boka Rehman selv påbegynte. At boka er skrevet i jeg-form der Traavik framstår som Rehmans alter ego, har fått flere anmeldere til å reagere.
Mens de store avisene slakter boka, er blant andre Nettavisen mer positiv.
- Dagbladet og Aftenposten mener boka aldri burde vært gitt ut?
- Ja, og det overrasker meg siden jeg bare har gjort det jeg og Shabana avtalte. Jeg har forholdt meg til hennes ønske, og tilliten hun viste meg.
Du må ha skjønt at formen og innholdet i boka ville provosere?
- Jo, jeg advarte faktisk Shabana da hun spurte meg, og sa at kontroversene rundt meg kunne virke forstyrrende på hvordan enkelte ville møte boka.
- Likevel valgte du å gi den ut. Hvorfor?
- Jeg har vært tro mot oppgaven Shabana ga meg. Det var hennes siste ønske at boka skulle ut.
Aldri i tvil
Morten Traavik ser trøtt ut der han sitter ved et bord på Theatercaféen i Oslo. Ansiktet er delvis dekket av en skyggelue med påskriften «Kulturprofilen» som han har fått laget til seg selv.
I boka går han inn i Rehmans hode og beskriver hennes tanker og følelser.

- Hun ville at boka skulle ha hennes litterære stemme, altså hennes egne tanker om seg selv i jeg-form. Jeg har oppfylt Shabanas ønske etter beste evne.
Han lener seg fram over den hvite duken.
- Jeg var aldri i tvil om at jeg-form var viktig og riktig. Det var sånn hun ville ha det.
Traavik sier ja takk når servitøren foreslår et glass champagne. Det er fredag 13. oktober.
- Av og til skal man bare gripe sjansen. Kanskje vi kan nulle ut ulykkesdagen. Skål.
- Er du overtroisk?
- Ja. Jeg sa til forlaget at det ikke var noen bra dato for lansering av boka.
- Og bråk har det blitt …
- Ja. Jeg våknet med et brak i dag morges da jeg skulle slå av alarmen og samtidig sveipet innom Facebook.
Han tar av seg skyggelua, stryker hånda gjennom det grånende håret og bestiller et rekesmørbrød.
- Det var en effektiv vekker, for å si det sånn.

Litt som Mozart
Ifølge Traavik var det i fjor høst at Shabana Rehman spurte ham om hjelp med boka. Han kaller resultatet et litterært portrett.
- Visse steder har jeg gått inn i jeg-form med ting jeg visste hun mente og følte, for å beholde flyten i leseprosessen. Det ville sett helt snodig ut om jeg med ujevne mellomrom skulle skrevet «sa hun» eller lagt inn en fotnote med «her har Morten Traavik endret tre ord».
Han gnir seg i øyet.
- Ta Mozarts mest kjente verk, «Requiem» som eksempel. Han rakk bare å skrive to tredjedeler av musikkstykket før han døde, det var Mozarts elev som fullførte mesterverket, men det er ingen som går rundt og snakker om at den eller den tonen ikke er Mozart sin.
- Det er lett å tenke at du kan ha tatt deg noen friheter?
- Jeg skjønner at det er vanskelig å fordøye for noen, men jeg har selvfølgelig dokumentasjon på samtalene mellom meg og Shabana.
- Hvorfor ble ikke det med i boka?
- Jeg så det ikke som nødvendig, kanskje det blir med i andreopplaget etter alt dette.
Han sukker.
- Jeg får bare håpe at bråket kan gi flere lyst til å lese boka.
- All reklame er god reklame?
- Ja, noe sånt. Det måtte kanskje bli sånn når hun valgte en som meg til å gjøre oppdraget.
- Har du lykkes, synes du?
- Ja, det vil jeg si.
Brøt kontakten
Shabana Rehmans familie har ikke samme oppfatning, og har brutt kontakten med Traavik etter det de mener er et grovt overtramp. De har uttrykt misnøye med jeg-formen i boka og at Traavik har med sensitiv informasjon om Shabana og andre familiemedlemmer.
- Det yter ikke Shabana rettferd at en annen skriver i jeg-form. Dette er Traaviks bok, ikke Shabanas, sier broren Shakeel Rehman Dagbladet.
Han sier Shabana Rehman var opptatt av å verne om sensitiv informasjon, og at hele familien står samlet i kritikken mot Traavik.
- Dette ble ikke tatt hensyn til fordi Traavik manglet stoff og fylte boka med rettsreferater og legeerklæringer.

- Har du gått for langt i å publisere sensitiv informasjon?
- Absolutt ikke. Jeg mener bestemt at den informasjonen ikke reduserer Shabana og det hun sto for, tvert imot viser det hva hun overvant, og hvor sterk hun var som likevel valgte å være optimist.
- Tar du selvkritikk på noe punkt?
- Nei, jeg gjør ikke det. Jeg kan godt forestille meg diskusjoner mellom meg og Shabana om hun hadde fått skrive sammen med meg, diskusjoner om hva som skulle med og ikke. Jeg er helt sikker på at hun ville godkjent boka og vært glad for den.
- Har du vært økonomisk motivert?
- Nei, jeg ville aldri gjort en sånn jobb for å tjene penger. Eventuelle royalties deles mellom meg og familien.
Etterlot arkiv
Ifølge Traavik er boka basert på Shabanas egne tekster og samtaler med ham. Hun etterlot ham et systematisk arkiv med det hun ville ha med i boka, forteller han.
- Mye av det som står i boka er publisert tidligere?
- Ja, og det er jo hele vitsen siden dette er gode tekster om temaer som er minst like aktuelle i dag. Jeg har forvaltet tekstene hennes, knadd dem sammen etter beste evne for å få boka til å framstå som en sammenhengende fortelling.

- Hiv-skammen sitter så dypt
Langs den ene underarmen har Traavik tatovert «Gjengangere» i sort blekk, og det har blitt en gjenganger dette også: Morten Traaviks navn er synonymt med konflikt.
- Det har etter hvert blitt en sånn Traavik-effekt av det jeg foretar meg.
- Tar du deg nær av det?
- Jeg blir jo lei meg, jeg har jo følelser.
- Hva med familien til Shabana Rehman som er lei seg fordi du deler sensitiv informasjon med offentligheten?
- Grunnen til at det dessverre ble knute på tråden var at jeg opplevde at de stilte litt for store krav på tampen av skriveprosessen da jeg var sliten og helt på tuppa. Som jeg allerede har forklart mener jeg det var viktig å ha dette med for å tegne et riktig bilde av Shabana.
Rehmans familie sier de ba forlaget om ikke å ta med det sensitive innholdet, og at de ble overrasket da det likevel var med.
- Vi fikk aldri noen redigert utgave fra forlaget, og ble først klar over overtrampet da vi leste avisartikler om boka, sier Shakeel Rehman.
Om Traavik i ettertid tenker at han kunne gjort noe annerledes?
- Jeg kunne kanskje bitt i meg den kritikken jeg fikk og ikke svart dem.
Han refererer til en e-post han skal ha fått fra familien Rehman, hvor de uttrykte mistillit når det gjelder hans forhold til Shabana.
- Jeg svarte nok noe krast på e-posten, noe jeg ba om unnskyldning for seinere.

Åndelig brudgom
Vennskapet mellom Traavik og Rehman strekker seg tilbake til 2009, da Traavik satte opp den omstridte fotoutstillingen «Miss Landmine». Noen år seinere ble hun med i Traaviks kontroversielle teaterstykke «Sløserikommisjonen», som en av programlederne sammen med Zahid Ali.
Virkelig nære ble han og Rehman under «Født fri»-rabalderet høsten 2020. Rehmans stiftelse ble fratatt statsstøtten med umiddelbar virkning på grunn av det Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) oppfattet som brudd på forutsetningene for tilskudd.
Traavik beskriver vennskapet som en dialog som aldri tok slutt.
- Vi hadde en løpende konversasjon på e-post, messenger, whatsapp og sms, ofte flere ganger i løpet av dagen. Vi hadde en unik kjemi.
- Var vennskapet på noe tidspunkt …
- Romantisk? Eh, det er vanskelig å si … Vi var aldri sammen, klinte aldri eller noe sånt, men vi var veldig nære.
Han smiler.
- Hun kalte meg halvt på spøk for sin åndelige brudgom. Vi hadde et slags platonisk brudeparforhold.
Ti kniver i hjertet
«Miss Landmine», «Sløserikommisjonen», kultursamarbeidet med Nord-Korea, krangelen med Kulturrådet, brudd med Laila Bertheussen etter hennes kontroversielle debututstilling «Public Enemy», og nå bråket rundt Rehman-boka.
- Blir du trigget av å provosere?
- Jeg sitter ikke på forhånd og tenker på hva som kan provosere. Når det gjelder Shabana-boka kan jeg si med ti kniver i hjertet at dette prosjektet hadde jeg overhodet ikke planlagt. Jeg ble spurt om å bidra, og så ble det andre forutsetninger underveis når sykdommen festet grepet om henne. Jeg har på ingen måte utnyttet Shabana.
- Du er beskyldt også for å ha utnyttet Bertheussen?
- Traavik pluss Bertheussen ble nok litt mye. Det var aldri sånn at vi skulle ha et livslangt partnerskap, men jeg er veldig fornøyd med å ha forløst henne som kunstner.

- Det er nesten så man lurer på om du ber om bank med prosjektene dine?
- Jeg har nok en framtoning som for mange kan virke konfliktskapende og konfliktsøkende, det er kanskje noe jeg og Shabana hadde til felles. Provokasjon kan åpne for refleksjon, det er målet.
Telefonen summer og piper konstant. Snart venter intervjuer med NRK.
Han sier han og Rehman delte holdningen med å sprenge grenser for å skape en reaksjon.
- Ikke for å skape harme, men for å skape et offentlig klima der det er greit å krangle litt, så lenge det er snakk om en viktig sak. Shabana sa det godt selv, da hun fikk spørsmål om det kontroversielle rumpestuntet: Jeg viste ikke fram rumpa, jeg viste fram reaksjonen.
