Anmeldelse Ai Weiwei «1000 års gleder og sorger»

Banket opp og tvunget i eksil

Ai Weiweis memoarer er fortellingen om hvordan kinesiske intellektuelle systematisk trakasseres og bringes til taushet eller eksil. Ei opprivende bok, skrevet for at vi ikke skal glemme.

FAR OG SØNN: Ai Weiweis memoarer er skrevet for at sønnen Ai Lao aldri skal glemme farens og bestefarens historie. Ai Lao ble født i 2009. Foto: NTB
FAR OG SØNN: Ai Weiweis memoarer er skrevet for at sønnen Ai Lao aldri skal glemme farens og bestefarens historie. Ai Lao ble født i 2009. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Da den kinesiske kunstneren Ai Weiwei fikk se sitt eget speilbilde etter 81 dagers isolasjon i et «svart hull», så han en uflidd, skjeggete gammel mann som holdt buksene oppe med den ene hånda. Året er 2011, Ai Weiwei er en internasjonal kjendis som er blitt aktivist og dermed en torn i øyet på Kinas kommunistparti. Han skal knekkes som en lus.

I memoarboka «1000 års gleder og sorger» forteller Ai Weiwei den dramatiske livshistorien som nå har sendt ham i politisk eksil. Det var i det svarte hullet, «kidnappet av staten», at han bestemte seg for å sortere minnene og skrive dem ned, for sønnens skyld. Hukommelse er nemlig ingen høyt skattet dyd i dagens Kina. Allerede i bokas første side slår han an tonen når han beskriver fortida som «innhyllet i det dominerende politiske narrativets tykke tåke». Kinesernes åndsliv er utarmet; de har mistet evnen til å gjengi hendelser slik de faktisk var, mener Ai Weiwei.

Bokas tittel er hentet fra et av diktene til faren, den berømte poeten Ai Qing (1910-1996). Det ble skrevet ved ruinene av en gammel silkevei-by i Xinjiang: «Av tusen års gleder og sorger/ Er det ingen spor igjen/ Måtte vi de levende leve som best vi kan/ Regn ikke med at jorden bevarer minnene.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer