Anmeldelse Jonny Halberg «Johannes’ åpenbaring»

Bare MÅ bla videre

En far som har tatt sitt eget liv og ei Vestlandsøy full av bitre hemmeligheter er hva som venter den bortkomne sønnen i Jonny Halbergs nye roman.

LANG FARTSTID: Jonny Halberg debuterte med novellesamlingen «Overgang til tertiær» i 1989, fikk sitt store gjennombrudd med romanen «Flommen» i 2000, og har også markert seg som forfatter av filmmanus. Foto: Ann Kristin Aas
LANG FARTSTID: Jonny Halberg debuterte med novellesamlingen «Overgang til tertiær» i 1989, fikk sitt store gjennombrudd med romanen «Flommen» i 2000, og har også markert seg som forfatter av filmmanus. Foto: Ann Kristin Aas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Standupkomikeren Johannes vender hjem til barndomsbygda fordi hans far, som han ikke har sett på ti år, har tatt sitt eget liv. Siste setning i farens avskjedsbrev til sønnen er: «Jeg slutter her, i forvissning om at jeg i hvert fall ikke var en sjølopptatt pratmaker som lot livet gå til spille på billige vitser og banalt publikumsfrieri. Faren din, Johannes.»

Jonny Halbergs nye roman «Johannes’ åpenbaring» er en historie om den bortkomne sønn, bortsett fra at her blir ikke den fortapte mottatt med bibelens åpne armer av faren. Sønnen Johannes kommer hjem til en familiegård preget av forfall og bitterhet: «På tunet sto det to rustne parafintønner oppe i en haug med vridd jernskammel og gule glassvattmatter. En firehjuling uten ratt rustet ved garasjen.»

«Skittenrealist»

Her gjenkjenner jeg grepene som på 1990-tallet utropte Jonny Halberg til en av landets viktigste «skittenrealister», inspirert av amerikanske størrelser som Raymond Carver og Richard Ford. Men det er ikke først og fremst et forterpet motebegrep som kjennetegner Halbergs forfatterskap. Han har en genuin fortellerstemme, preget av detaljerte observasjoner, gode persontegninger og effektive miljøskildringer. Plottet, konfliktene, de uttalte konfrontasjonene og de uuttalte spenningene mellom personene, er fortalt slik at man bare må bla videre og videre. Halbergs fortellerstil gjenfinnes både i romanene, filmmanusene og novellene hans.

Allerede abonnent? Logg inn

Våre beste tilbud!

PlussTotal

Få alt fra Dagbladet Pluss, Elbil24 Pro, KK Pluss og Se og Hør Pluss i samme pakke!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.