Anmeldelse: Anne-Britt Harsem «Din vilje skje – en oppvekst med karismatisk kristendom»

Besatt av djevelen

Anne-Britt Harsem viser fram et skrekkeksempel på traumatiserende oppvekst i sin nye bok om karismatisk kristendom.

UKLAR: Anne-Britt Harsem har skrevet en rekke sakprosabøker om viktige temaer. Det som gjør denne boka uklar, er at forfatteren ikke redegjør for utgangspunktet, for hvordan hun har fått tak i historien. Foto: Nina Hansen
UKLAR: Anne-Britt Harsem har skrevet en rekke sakprosabøker om viktige temaer. Det som gjør denne boka uklar, er at forfatteren ikke redegjør for utgangspunktet, for hvordan hun har fått tak i historien. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

BOK: Anne-Britt Harsem er en produktiv og dyktig forfatter som har utgitt bøker om viktige temaer. Med flere utgivelser gikk hun inn i de grusomme overgrepssakene fra Alvdal og Tysfjord, og hun gjorde en viktig innsats for å komplettere bildet av Utøya-massakren ved å fortelle naboenes historier. Her fikk de ordet, de mange vanlige menneskene som plutselig befant seg midt i blodbadet, illgjerningen forårsaket av en eks-svindler som ønsket å begå ridderlige handlinger. Tempelridder Breivik, med andre ord. Disse naboene som nå får plassert et gigantisk monument rett utenfor vinduene – et monument som på en skrudd måte forstørrer og foreviger svindlerens bestialske, men også tåpelige selvgratulasjon. De traumatiserte naboene fikk lite eller ingen takk eller støtte. Viktig og god bok!

Den nye boka er annerledes. Her vet vi ikke helt hvor vi er – selv om vi får høre at Mariann – som i boka er «jeg» – er på besøk hos de gode besteforeldrene sine og går nedover Bogstadveien sammen med mormor, gjennom Slottsparken og til Steen & Strøm for å kose seg på kafeen øverst i rulletrappene. Vi får ikke vite hvor hun ellers bor, hvilke skoler osv. Heller ikke hva slags jobb pappaen har selv om han jobber hele tida. Vi får navn på noen kjendiser hun møter når hun etter hvert sklir ut og havner på kjøret, og noen av de mer eller mindre karismatiske predikantene: Aril Edvardsen, Aage Samuelsen (som hun liker), Hans Bratterud og Jan Hanvold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.