Anmeldelse: Trude Lorentzen «Quislings koffert»

Bigamist og landsforræder

Med sitt særegne blikk for overraskende historier, har Trude Lorentzen skrevet ei gripende og skremmende pageturner om Quislings liv og død.

KOFFERTMANNEN: Vidkun Quisling var mannen som oppfordret Hitler til å invadere Norge. Trude Lorentzen har fortalt hans historie med kofferten hans som reisefølge. Foto: NTB
KOFFERTMANNEN: Vidkun Quisling var mannen som oppfordret Hitler til å invadere Norge. Trude Lorentzen har fortalt hans historie med kofferten hans som reisefølge. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: For sju år siden kjøpte Trude Lorentzen en av Vidkun Quislings reisekofferter. Siden har hun jobbet med å finne ut av alle historiene den skjuler. Det førte først til en populær NRK-podkast. Nå har hun også skrevet bok om kofferten.

«Quislings koffert»

Trude Lorentzen

Sakprosa

Forlag: Kagge
Utgivelsesår: 2022

«Skremmende og spennende.»
Se alle anmeldelser

«Quislings koffert» er både spennende og skremmende. Og inneholder dessuten en ukjent kjærlighetsaffære som kanskje kunne ha endret Norgeshistorien. Vi har med andre ord å gjøre med en pageturner om Quislings liv, død og etterliv helt fram til i dag.

Lukket og ambisiøs

Lorentzen begynner med å skildre henrettelsen av Quisling i oktober 1945. Hun legger til og med vekt på myten hans tilhengere har skapt om at selv ikke døden førte til at han falt om. Selv om Lorentzen til å begynne med er i overkant begeistret over alle reisene kofferten har vært med på, er det mytene om mannen hun vil til livs. Det gjør hun ved å tegne et nærgående portrett av hvordan han endte som landsforræder.

Quisling vokste opp som prestesønn på slutten av 1800-tallet. Med støtte i et bredt tilfang av biografier, arkivmateriale og intervjuer tegner Lorentzen et bilde av en lukket, intelligent og ambisiøs ung mann. Etter å ha gått ut av krigsskolen med toppkarakterer, bistår han Fridtjof Nansen i hans nødhjelpsarbeid i det hungersnødrammede Ukraina på 1920-tallet.

Det er i denne perioden Lorentzen finner de første tegnene på hans svikefulle karakter. For eksempel i måten han gikk fra sin første kone, tenåringsjenta Alexandra Voronine. Ikke bare giftet han seg med Maria Quisling uten først å skille seg, men han levde som bigamist i flere år. Jeg synes likevel Lorentzen går vel langt når hun kaller det hans første forræderi. Til gjengjeld gir hun en levende skildring av bigamistens turbulente samliv med sine to koner.

KOFFERTENS HISTORIE: Trude Lorentzens kjøp av Quislings koffert har resultert i en podcast, og nå også ei bok. Foto: Agnete Brun
KOFFERTENS HISTORIE: Trude Lorentzens kjøp av Quislings koffert har resultert i en podcast, og nå også ei bok. Foto: Agnete Brun Vis mer

Oppfordret Hitler

Men selv om Lorentzen har sans for personlige anekdoter, legger hun større vekt på Nansens død i 1930. Det var da Quislings drøm om å bli Norges nye leder tok form. Hun viser hvordan hans frykt for kommunismen og advarsler mot Sovjetunionen ga ham vind i seilene og førte til dannelsen av Nasjonal Samling. Med støtte i blant annet Hans Fredrik Dahls biografi om Quisling, skildrer hun ned i minste detalj hans reise til Berlin i 1939. Det var da han oppfordret Hitler til å invadere Norge.

Det som likevel gjør «Quislings koffert» til ei historiebok utenom det vanlige, er Lorentzens tilnærming til stoffet. Til forskjell fra mer tradisjonelle biografer, er hun hele tiden til stede i teksten. Kapitlene veksler mellom å skildre historien om Quisling og hennes research, refleksjoner og reaksjoner. På mesterlig vis greier hun også å flette inn en rekke parallelle historier. Som for eksempel beretningen om Nordahl Griegs tannlegebesøk 9. april 1940. For historikere er det kanskje en kjent anekdote. Men ikke ante jeg at Griegs kamp mot okkupantene begynte i en tannlegestol. Dette er ikke den eneste gripende anekdoten i boka.

Aller sterkest inntrykk gjør fortellingen om hvordan Leif Grusd, hans søster og mor flyktet til Sverige. De var naboer av Quisling på Frogner og kom seg i sikkerhet i siste liten høsten 1942. Men det er ikke bare den dramatiske historien som gjør denne delen til sterk lesning. Det er også sammenhengen den fortelles i.

Deltakere i holocaust

I det foregående kapitlet har Lorentzen tatt for seg nazisten Halldis Neegaard Østbyes nådeløse antisemittisme og fryktelige oppfordringer om å drepe jødene med mer effektive midler enn kuler og krutt. I det påfølgende kapitlet skildrer hun deportasjonen av jødene til Auschwitz. Midt i disse beretningene bærer Lorentzen kofferten ned i kjellerboden. Selv har jeg forsøkt å forstå hvorfor denne delen gjør så sterkt inntrykk. Og kommet fram til: Det skyldes måten Lorentzen fletter sammen de ulike historiene i sin beretning om Grusds flukt.

For gjennom hele boka forsøker Lorentzen å forstå hvordan Quislings og NS’s antisemittisme ble stadig mer radikal. Det begynner med at hun påpeker Quislings forakt for samer. Seinere tar hun opp hvordan hans frykt for kommunismen oppsto under oppholdet i Ukraina. Størst vekt legger hun på krigen ved Østfronten. Ved å intervjue Bjørn Westlie om hans far som var frontkjemper, får hun fram at nordmenn deltok i holocaust fra første stund. Dette resonnementet styrkes i skildringen av Halldis Neegaard Østbyes oppfordringer til massedrap. Denne tråden tas seinere opp i intervjuer med historikerne Bodil Stenseth og Hans Fredrik Dahl. De begrunner begge hvorfor Quisling må ha visst om hvilken skjebne som ventet de deporterte jødene.

EGET LIV: Koffertens merkelapper viser hvor den har tatt turen. Foto: Trude Lorentzen
EGET LIV: Koffertens merkelapper viser hvor den har tatt turen. Foto: Trude Lorentzen Vis mer

Lorentzen viser med andre ord at nordmenn ikke bare var tilskuere til jødeutryddelsen, men også deltakere. «Quislings koffert» er derfor et viktig innlegg i den pågående debatten om holocaust i Norge.

Kunsten å fortelle

Hva så med den ukjente kjærlighetshistorien som kanskje kunne ha endret Norgeshistorien? Den handler om Quisling forelskelse i en ung hushjelp. En gang i 1938 eller 1939 skal han ha foreslått at de to skulle flytte til USA sammen. Da hun bryskt avfeier tilbudet, reiser Quisling til Berlin i påfølgende kapittel for å bli landsforræder. Det er ingen tvil om at Lorentzen kan kunsten å fortelle historier på gripende vis!

Under lesingen av boka har jeg konsultert flere av kildene Lorentzen nevner. Det har styrket mitt inntrykk av at «Quislings koffert» ikke bare er en spennende og skremmende, men også en veldokumentert pageturner.

Trude Lorentzen var tidligere journalist i Dagbladet Magasinet. Marius Wulfsberg er en del av Dagbladets anmelderkorps. De to har aldri jobbet sammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer