Leselyst: Anne Marie Ottersen

- Ble ikke snakket om

Beskrivelsene av bare bryster ga skuespiller Anne Marie Ottersen karamellsjokk da hun smugleste en forbudt bok hjemme hos venninnen.

KNAUSGÅRD-FAN: Anne Marie Ottersen har lest omtrent alt Karl Ove Knausgård har skrevet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KNAUSGÅRD-FAN: Anne Marie Ottersen har lest omtrent alt Karl Ove Knausgård har skrevet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva leser du nå?

- Nå leser jeg to bøker. Den ene er «Morgenstjernen» av Knausgård. Jeg er en ihuga Knausgård-leser, og har lest alle «Min kamp»-bøkene og årstidsbøkene hans. Den andre boka jeg leser er «Beretninger om beskyttelse» av Erik Fosnes Hansen. En helt utrolig fascinerende bok, som jeg leser for andre gang. Den beveger seg i tid og rom uanstrengt og spennende. Jeg er en stor beundrer av Erik Fosnes Hansen.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- Bortsett fra den forannevnte boka til Fosnes Hansen, står «Raskolnikov» av Fjodor Dostojevskij og lyser. Den boka er så vakker, så sår og trist og dyp, og reiser grunnleggende spørsmål om det å være et menneske. Må også ta med «På sporet av den tapte tid» av Marcel Proust, som jeg har lest alle tolv bind av. Det var ikke lett i begynnelsen, men jeg ga meg ikke, og fikk belønningen. Maken til litterært språk finnes ikke.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Boka om meg; den skulle jeg skrevet selv.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- Selvhjelpsbøker gir ingen gjenklang hos meg. Jeg sier som jeg sa til pappaen min da jeg var cirka tre år gammel; «jeg jepper meg selv jeg», altså: «Jeg hjelper meg selv» på voksenspråk.

Hvilken bok har du smuglest?

- Det var antakelig «Sangen om den røde rubin» av Agnar Mykle, som var forbudt ei tid, men sto bokhylla hos en av mine venninner. Jeg husker vi unge jentene sto og leste et kapittel som begynte med «kan jeg få lov til å kysse brystene dine?». Vi holdt på å dø. Var det mulig? Dette var i en mye mer dydig tid enn nå. Det meste ble ikke snakket om.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

Uriah Heep hos Charles Dickens. En feig, glatt, smiskende, slem type.

…. og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Det må jo bli Lady Chatterleys elsker fra boka med samme navn, av D.H. Lawrence.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer