Maud Angelica Behn:

Blir forfatter: - Et forbilde

Maud Angelica Behn kommer onsdag ut med boka «Tråder av tårer». Med den ønsker hun å skape håp for mennesker som sliter psykisk.

HÅP: Maud Angelica Behn gir ut boken «Tråder av tårer» som hun selv har skrevet og illustrer. Fortellingen handler om at det alltid er håp selv når man har vonde tanker og følelser. Foto: John Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før Ari Behn tok sitt eget liv i romjula 2019, hadde han og datteren, Maud Angelica Behn, en plan om å lage en barnebok sammen. Det ble det aldri noe av.

Maud Angelica har nå skrevet og illustrert sin egen bok - som hun kaller en fortelling for barn og voksne om håp og veien videre.

Under bisettelsen til faren rørte Maud Angelica en hel nasjon med talen, der hun oppfordret mennesker med psykiske utfordringer til å søke hjelp.

I etterordet i boka skriver Maud Angelica at selvmord aldri er en utvei, og uansett hvor håpløst alt føles, er det alltid mulig at ting blir bedre.

«Selv om tegning har hjulpet meg gjennom vanskelige perioder, har ekte menneskemøter vært redningen min, om det profesjonell hjelp eller venner og familie som har vært der for meg», skriver hun.

Juritzen forlag opplyser til Dagbladet at Maud Angelica ikke ønsker å stille til intervju i forbindelse med bokslippet.

HÅP: Maud Angelica Behn har nå skrevet og illustrert sin egen bok som vil skape håp. Her er kongefamilien avbildet under feriebesøk i Vardø i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB.
HÅP: Maud Angelica Behn har nå skrevet og illustrert sin egen bok som vil skape håp. Her er kongefamilien avbildet under feriebesøk i Vardø i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB. Vis mer

Fortelling om håp

Forlegger Arve Juritzen mener Maud Angelica er både tydelig, personlig og gripende i boka, som begynte med at hun skrev et dikt.

- Det oser håp av boka og det tenker jeg vil få flere til å oppsøke hjelp, sier Juritzen.

- Jeg tror boka både er viktig og livreddende.

Maud Angelica debuterer med en fortelling om ei jente som strikker tråder av tårer.

«Tårer som kryper inn over alt og formørker det som en gang var fint. Men så kommer det en hjelpende hånd».

- Et forbilde

Landsleder i Mental Helse, Jill Arild, mener Maud Angelicas kommende bok er viktig.

- Spesielt med hennes historie hvor hun mistet sin far altfor tidlig. Vi håper denne boka kan utfordre myndighetene til å sørge for gode nok tilbud til dem som spør om hjelp, sier Arild til Dagbladet.

- Hvor viktig har Maud Angelica vært for mennesker med psykiske utfordringer?

- Maud Angelica er et forbilde. Hun treffer alle mennesker med sin åpenhet. Det at hun viste så stor omsorg og omtanke for andre som har psykiske helseutfordringer akkurat da hun hadde mistet sin pappa, viser hvor fantastisk hun er. Hennes åpenhet og mot har vært viktig for oss alle. Spesielt har budskapet om at det er viktig å snakke med noen hvis du sliter, vært viktig, sier Arild.

ILLUSTRATØR: Maud Angelica har både skrevet og illustert boken som utgis onsdag. Foto: John Andresen
ILLUSTRATØR: Maud Angelica har både skrevet og illustert boken som utgis onsdag. Foto: John Andresen Vis mer

Psykisk helse

I 2019 tok Ari Behn sitt eget liv, 47 år gammel. Familien har hele tida vært åpen om Behns dødsårsak.

Under sin fars bisettelse holdt Maud Angelica en tale som fikk enorm oppmerksomhet. Den personlige og sårbare talen ble hyllet av flere. Hun ble også tildelt Tara-prisen «Årets modigste kvinne 2020» for talen.

Maud Angelica Behn kom med en sterk oppfordring.

- Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe, sa Maud Angelica.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Etter bisettelsen var det flere som uttalte at de synes talen var vakker.

- Det var en fantastisk og sterk tale jeg ikke har sett maken til. Hun snakket direkte ut til alle som sliter psykisk, og det er imponerende av en 16-åring å snakke på den måten i sin fars begravelse. Ekstra fint er det å se Märtha ved siden av, som ga henne all den varmen hun kunne få, sa kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer