Pirrende romaner

- Blitt mer pripne

Hva er det som pirrer mellom permene? Forlagene mener en ny form for erotikk tenner dagens lesere.

NY TREND: Har bok- og tv-serien «Bridgerton» skapt en ny trend innenfor den romantiske litteraturen? Forlagene ser at romantikk fra herskapsmiljøer, såkalt regency romance, er i vinden. Her Phoebe Dynevor og Rege-Jean Page fra TV-serien «Bridgerton». Foto: Liam Daniel/Netflix via AP
NY TREND: Har bok- og tv-serien «Bridgerton» skapt en ny trend innenfor den romantiske litteraturen? Forlagene ser at romantikk fra herskapsmiljøer, såkalt regency romance, er i vinden. Her Phoebe Dynevor og Rege-Jean Page fra TV-serien «Bridgerton». Foto: Liam Daniel/Netflix via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Etter «Fifty Shades» kom en bølge av erotiske og rene pornografiske romaner. Det ble stuerent å fordype seg i heftig analsex på trikken. Men som alle trender, forsvant den. Kanskje ble det så heftig at det ikke lenger var pirrende. Jeg tror vi er blitt mer og mer pripne, humrer Cathrine Krøger.

Dagbladets litteraturanmelder har lest seg gjennom en rekke erotiske romaner de siste tiåra. Megasuksessen til den erotiske «Fifty -Shades of Grey» (2011) utløste et skred av romaner spekket med heite beskrivelser av utagerende sex. Norske forlag fulgte opp med heftige budkriger om erotisk litteratur som «Calendar Girl» og «Maestra». Krøger mener nå å se en endring i underholdningslitteraturen – fra rå erotikk til mer subtil romantikk.

- Det er som regel minst én sexscene i de fleste romaner, men det virker ikke som om de er så viktig eller dominerende lenger. Jeg anmeldte de fleste seriene i etterkant av «Fifty Shades», den ene rårere enn den andre. Til slutt ble jeg likegyldig. Altfor uttalt sex blir aseksuelt, sier hun.

RUTINERT ANMELDER: Dagbladets litteraturanmelder Cathrine Krøger mottok Årets kritikerpris i 2019. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RUTINERT ANMELDER: Dagbladets litteraturanmelder Cathrine Krøger mottok Årets kritikerpris i 2019. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Antydningens kunst

Det er ikke så mye sex å se på bestselgerlistene i 2022. Nå er det serier som «Bridgerton», om romanser og begjær i 1800-tallets London, som får lesere til å dra fram lommeboka.

- Nå er romantikk viktigere. Det er de store følelsene som gjelder – leserne skal kunne drømme seg vekk, bli underholdt og berørt. Gjerne felle en tåre underveis. Det erotiske får mindre plass, og er litt mer vanilje – det handler om å finne sitt hjertes utkårede, samtidig som formen kan være mer humoristisk og leken, sier Anne Louise Morseth-Nordbryhn, redaktør for oversatt litteratur i Gyldendal.

Morseth-Nordbryhn tror den romantiske komedien har kommet som en form for overlevelsesstrategi – vi ønsker feelgood-bøker som gir glimt av håp.

- Den verden vi lever i dag ser ganske annerledes ut enn for ti år siden. Vi har stått i en pandemi, vi har en overhengende klimakrise, vi har krig og økonomisk usikkerhet. I alt kaoset vokser det fram et behov for en motpol – et ønske om å drømme seg bort, til ekte kjærlighet og en lykkelig slutt. «Bridgerton» kom på et perfekt tidspunkt.

BØLGEN ER OVER: Den erotiske trilogien «Fifty Shades of Grey» ble enormt populær etter at første bok kom i 2011. Nå mener ekspertene at bølgen bokserien skapte er over. Her fra filmen som kom i 2014.
BØLGEN ER OVER: Den erotiske trilogien «Fifty Shades of Grey» ble enormt populær etter at første bok kom i 2011. Nå mener ekspertene at bølgen bokserien skapte er over. Her fra filmen som kom i 2014. Vis mer

Slottsromanser

Bridgerton-trenden med romantikk i storslåtte, historiske omgivelser, har fått navnet «regency romance». Den vises også ved at filmer og TV-serier som «Bridgerton» og «The Gilded Age» er blitt seerfavoritter. Regency-trenden har og påvirket motebildet, nå skal det være litt mer pertentlig og bekledd enn for noen år siden.

Anja Gustavson, redaktør i Kagge forlag, stemmer i at dagens lesere ønsker mer romantikk og mindre rå erotikk.

- Vi kan spekulere i om vår utfordrende samtid gir leserne mer lyst på den virkelighetsflukten som ligger i slottsromanser, kjekke hertuger og store kjoler, enn de mørkere fantasiene som dukket opp i mye av underholdningslitteraturen for noen år siden.

Kagge har sikret seg rettighetene til en finsk serie i regenscy-sjangeren, som på norsk får navnet «Silkesøstre».

- Her tas leseren med til livet blant den nordiske adelen og sosieteten på 1800-tallet, og forfatter Sara Medberg er ikke redd for å la karakterenes dampende følelser utspille seg, sier Gustavson.

USKYLDIG ROMANTIKK: Simone Ashley som Kate Sharma og Jonathan Bailey som Anthony Bridgerton i andre sesong av TV-serien «Bridgerton». Romantikken «Bridgerton» består mer av at fingre møtes og enn eksplisitt sex. – Det virker som om at leserne vil ha noe mer uskyldig og forsiktig pirrende, mener Cathrine Krøger. (L to R) . Cr. Liam Daniel/Netflix © 2022
USKYLDIG ROMANTIKK: Simone Ashley som Kate Sharma og Jonathan Bailey som Anthony Bridgerton i andre sesong av TV-serien «Bridgerton». Romantikken «Bridgerton» består mer av at fingre møtes og enn eksplisitt sex. – Det virker som om at leserne vil ha noe mer uskyldig og forsiktig pirrende, mener Cathrine Krøger. (L to R) . Cr. Liam Daniel/Netflix © 2022 Vis mer

Forsiktig pirrende

Cathrine Krøger mener antydningens kunst nå pirrer både lesere og forlag mest. Hun trekker fram den bestselgende og nå avdøde forfatteren Lucinda Riley, som et eksempel.

- Hun er forsiktig med sexscenene. Det er mer romantikk, lidenskap, melodrama og mystikk. Jeg tror bøker med heftige sadomasochistiske sexscener ble for lite allmenngyldig. Det virker som om leserne vil ha alminnelig sex, men vakkert og erotisk beskrevet. Det som tenner ligger like mye i språket som i handlingene, sier hun.

Gyldendal satser for tiden på flere romantiske serier, men redaktør Morseth-Nordbryhn forteller at «Fifty Shades» fortsatt selger, og at det fortsatt er marked for dem som ønsker mer eksplisitte erotiske fortellinger.

- Men vi ser en forflytning fra papir til lyd, og sjangeren er etterspurt i strømmetjenestene, sier hun og røper at de jobber med en ny erotisk serie.

- Vi har kjøpt rettighetene til en bokserie basert på den erotiske podkasten «Dirty Diana», der Demi Moore har hovedrollen. Den handler om kvinner som utleverer sine seksuelle fantasier. Det er litt som når «Girls» tok over for «Sex & The City», og vi er spente på hva leserne sier når boka kommer, forhåpentligvis til våren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer