«Forsyn dere med uavhengighet, stapp i dere så mye dere orker, innenfor Russlands grenser», skal Boris Jeltsin ha sagt, den gangen daværende Sovjetunionen raknet i alle sømmene. Sitatet er et av utallige «visdomsord» i historien om Georgia, den frodige nasjonen i Kaukasus som har forspist seg på både revolusjoner, frigjøring og borgerkrig.
Georgias rolle i «det røde århundret» fra den russiske revolusjonen og fram til uavhengigheten etter Sovjetunionens oppløsning er nå gjenstand for en voluminøs slektskrønike, «Det åttende livet (Til Brilka)», ført i pennen av den georgiske forfatteren og dramatikeren Nino Haratischwili.
Arven fra Tolstoj
Boka er skrevet på tysk, og da den utkom i Tyskland i 2014, ble den ofte omtalt som en georgisk variant av Lev Tolstojs «Krig og fred». Om ikke den litterære kvaliteten eller klassikerpotensialet er helt sammenliknbart, kan man i det minste la seg imponere av lengden. Der Tolstoj briljerer på drøye 1200 sider, nøyer Haratischwili seg med «bare» 1150. Det er jo tross alt ikke Napoleonskrigen hun skriver om; det er «bare» 1917-revolusjonen, 1. verdenskrig, beleiringen av Leningrad under 2. verdenskrig, Stalins utrenskinger og resten av forrige århundres blodige historie som er bakteppe her.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger