Ivanka Trump

Bokbombe: - Fikk nesten sparken

USAs forrige president, Donald Trump, skal ha vært nær å sparke både datteren Ivanka og svigersønnen Jared Kushner, ifølge ny bok.

VAR SENIORRÅDGIVERE: Både Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, og dattera, Ivanka, jobbet som seniorrådgivere i Det hvite hus. Foto: Matt Baron/REX
VAR SENIORRÅDGIVERE: Både Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, og dattera, Ivanka, jobbet som seniorrådgivere i Det hvite hus. Foto: Matt Baron/REX Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Den kommende boka til til New York Times-journalist Maggie Haberman, «Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America», har allerede skapt flere store overskrifter i USA. Nå har flere medier, deriblant CNN og Washington Post fått tilgang til boka.

Der kommer det blant annet fram at Trump skal ha kommet nær å gi sin egen datter Ivanka og svigersønnen Jared Kushner sparken fra jobbene de hadde som seniorrådgivere i Det hvite hus.

- ET PROBLEM: En video av Ivanka Trump fra helgas G20-møte får internett til å koke. Dagbladets kommentator Morten Strand forklarer årsaken til problemet. Video: Instagram / elysee Vis mer

Stanset tvitring

Trump skal ha tatt opp dette i møter med sin daværende stabssjef, John Kelly, og daværende advokat for Det hvite hus, Don McGahn, ifølge Haberman, som er blant journalistene som har dekket Trump tettest.

På et tidspunkt skal Trump ha vært i ferd med å tvitre at datteren og svigersønnen var på på vei ut av Det hvite hus. Men han skal ha blitt stoppet av Kelly, som sa til Trump, at han måtte snakke med paret direkte først.

Trump hadde aldri noen slik samtale med paret. Ifølge Haberman skal dette være én av en lang rekke tilfeller hvor Trump unngikk konfrontasjoner med medarbeidere.

«You're fired»

Det kan framstå som ironisk for en mann, som før han stilte som president var mest kjent for replikken «du har sparken» (You're fired) da han var dommer i realityserien «The Apprentice».

Ivanka og Jared Kushner forble medarbeidere i Det hvite hus gjennom hele Trumps presidentperiode.

Trump skal imidlertid ofte ha fortsatt å snakke nedlatende om Kushner som en svekling.

- Han høres ut som et barn, sa Trump etter at Kushner snakket offentlig etter en høring i Kongressen i 2017, ifølge boka.

Verken Ivanka eller Kushner tok imot statlig lønn mens de jobbet i Det hvite hus, og hevdet at de gjorde det for å tjene landet. Samtidig tjente de angivelig hundrevis av millioner av dollar på annen forretningsvirksomhet mens de jobbet for Donald Trump, ifølge Huffington Post.

NY JOBB: Flere eksperter har stilt spørsmål ved Ivanka Trumps rolle i Det hvite hus. Video: CNN Vis mer

- Besatt

Haberman skriver at hun intervjuet mer enn 250 personer i forbindelse med boka. Rådgiverne og medarbeiderne, som snakket med henne, tegner et svært lite positivt bilde av den tidligere presidenten.

Trumps talsperson, Taylor Budowich, er ikke enig.

- Mens elitene på kystene er besatt av kjedelige bøker stappfulle av anonyme usannheter, går det nedover med USA. President Trump er fokusert på å redde Amerika, og det er ikke noe fake-news kan gjøre med det, sier han til CNN.

Trump selv stilte opp til intervju med Haberman tre ganger under arbeidet med boka.

- Jeg elsker å være sammen med henne. Hun er som psykiateren min, sa Trump til medarbeiderne sine under et intervju hun gjorde hjemme hos Trump i Mar-A-Lago, ifølge et utdrag av boka, som er publisert i The Atlantic.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer