Anmeldelse: Vetle Lid Larssen, «Lucias siste reise»

Bortimot genial

Denne boka, en syttenhundre år lang reise etter Sankta Lucia, er så frodig og generøs at den rett og slett bare må leses.

HELGENSPREKKER: I Vetle Lid Larssens versjon av Lucia er hun ingen heroisk troende martyr, heller ei følsom, generøs, sta og vettskremt ungjente. Foto: Nina Hansen
HELGENSPREKKER: I Vetle Lid Larssens versjon av Lucia er hun ingen heroisk troende martyr, heller ei følsom, generøs, sta og vettskremt ungjente. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den eneste folkelige helgendyrkelsen vi protestantiske nordboere bedriver, er feiringen av Sankta Lucia 13. desember. En sjekk på Wikipedia forteller at sicilianske Lucia (283-304) var en ung, rik, kristen martyr, som ble drept under kristenforfølgelsene under keiser Diokletian. Hun skal ha viet sin jomfrudom til Gud, nektet å gifte seg med en hedning, og fordelte sin medgift blant de fattige. Hennes relikvier ligger nå i San Geremia-kirken i Venezia.

En av de mange legendene om henne, forteller at hun ble dømt til et seks ukers opphold i et bordell, men beholdt sin jomfrudom fordi hun skal ha gjort seg så tung at 1000 menn ikke klarte å rikke henne.

Vetle Lid Larssen har en langt mer verdslig, brutal og kanskje også sannsynlig versjon av hennes liv i den historiske romanen «Lucias siste reise». Der møter vi Lucia som fjortenåring. På en reise til Roma oppsøker hun en av de forbudte små kristne menighetene, og blir troende. Hun nekter å gifte seg med sin usympatiske rike beiler, og dømmes til bordell der hun første natt blir voldtatt av sytten menn, deriblant den forsmådde brudgommen. Hun blir deretter halshugget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer