At bokbålene og debatten om «spynorsk» og «skamnorsk» flammet mest intenst i Fredrikstad – en by mer kjent for «lange flate ballær under tørva», enn konservativt riksmål – er et forunderlig faktum, også for denne bokmelder som har vokst opp i fotballbyen.
Men la meg først konstatere at forfatter og nynorskaktivist Ottar Grepstad i boka «Brent ord» har samlet en imponerende mengde dokumentasjon om hendelser som nå vekker unisont ubehag, og som de fleste helst vil glemme. Med vår sterke oppslutning om ytringsfriheten, er autodafé et ord vi i dag forbinder med middelalder og nazisme: Der man brenner bøker, brenner man til slutt også mennesker.
Men husk. Vi skal bare tilbake til karikaturstriden i 2006, da vi som samfunn sviktet, anført av daværende utenriksminister Støre. Det er en åpenbar mangel ved Grepstads bok at både «Sataniske vers» og Muhammed-karikaturene bare sporadisk er nevnt i en ellers omfattende historisk oversikt, innbefattet den katolske kirkes indeks over forbudte bøker som omfattet 6000 titler da den ble trukket tilbake av paven så seint som i 1966.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger