Anmeldelse: Aina Skoland «Solgt»

Bravo!

Aina Skolands debutroman er en tragisk godt timet krim fra et bekmørkt Kyiv. Solid og velskrevet.

MARERITT: Handlingen i Aina Skolands krim starter i en enebolig i Asker der alenemoren Anna opplever alle foreldres mareritt: Hennes tre år gamle datter Maja forsvinner. Foto: Vibeke Glosli
MARERITT: Handlingen i Aina Skolands krim starter i en enebolig i Asker der alenemoren Anna opplever alle foreldres mareritt: Hennes tre år gamle datter Maja forsvinner. Foto: Vibeke Glosli Vis mer
Publisert

BOK: Vi befinner oss i et skogholt utenfor Kyiv. En ung kvinne ligger naken på en fuktig jordbunn, mens en mann risser henne med kniv over magen. Mannen er en tidligere nær venn. Han har drept hennes kjæreste, og nå vil han drepe henne. Kvinnen stålsetter seg, men mannen bryter sammen og klarer ikke å drepe henne. Før hun rømmer, sender mannen en hilsen til henne fra Papa. Hun blir syk av angst. Hvem som skjuler seg bak identiteten Papa, og hva han har gjort seg skyldig i, er en del av plottet i den norske thrilleren «Solgt».

«Solgt»

Aina Skoland

Krim

Forlag: Shoeprint
Utgivelsesår: 2022

«Solid, gjennomarbeidet og velskrevet krim.»
Se alle anmeldelser

Og dette er prologen til «Solgt». En krimdebut som er tragisk godt timet, med en handling delvis lagt til Ukraina og Kyiv. Ikke det Kyiv som nå kjemper en heroisk kamp mot Putins styrker, men et Kyiv styrt av brutale mafiabander som tjener seg styrtrike på menneskehandel og grovt seksuelt misbruk av barn. I tillegg til salg av spedbarn til foreldreløse par i Vest-Europa. Barn født av lutfattige ukrainske jenter som får 2000 euro for barnet sitt, forutsatt at barna er lyse og friske.

Foreldres mareritt

Selve handlingen starter i en pyntelig enebolig i Asker. Der opplever alenemoren Anna alle foreldres mareritt. Hennes tre år gamle datter Maja forsvinner. Politiet finner bare ett spor, og det er ukrainske sigarettsneiper.

Ganske raskt forstår vi at Anna vet langt mer om bortføringen enn hun våger å si til politiet. Hun har et ekstremt dårlig forhold til Majas far, som ikke får se sin datter. En nabo forteller at Anna nylig var i krangel med en ukjent kvinne, noe Anna benekter. Datteren Maja skal også ha fortalt om en hemmelig mann som oppsøkte henne om natta.

Aller verst: Vi følger en mann som sitter og scroller på nett. Han leter etter videoer med overgrepsbilder av barn, og chatter med likesinnede: «Jeg har sett meg ut en snerten snelle. Fire – fem år, blondine. Garantert jomfru».

På eget forlag

Den kvalmende tematikken er mer velkjent enn oppsiktsvekkende i kriminallitteraturen. Det kan lett bli spekulativt. Debutant og journalist Aina Skoland klarer å holde balansen, og mesker seg ikke i mørke detaljer. Hun har tidligere skrevet ei sakprosaboka om Dikemarks historie.

Shoeland er hennes eget forlag, og akkurat det er spesielt med «Solgt». Bøker utgitt på eget forlag kan jevnt over være preget av amatørisme og dårlig redaktørarbeid. Her skiller «Solgt» seg ut. Dette er godt håndverk, solid, gjennomarbeidet, velskrevet, med overbevisende karakterer og flytende dialoger.

«Solgt» skal være første del av en trilogi med gjennomgangsfiguren Mo Assimi. En nyutdannet politietterforsker som ser så latterlig ung ut at ingen tar ham alvorlig. Her er flere sideplott og flere skyldige. Vi havner etter hvert i Kyiv, der Mo jakter på den mystiske Papa. Hans identitet er en av bokas overraskelser. Samt det virkelige mysteriet. Hva har egentlig skjedd med Maja? Ikke bare når deg kommer til forsvinningen, men hva Anna skjuler. Akkurat det forstår vi kanskje litt for tidlig i denne på alle vis lovende debuten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer