Anmeldelse: Guzel Jakhina, «Zulejkha åpner øynene»

Brutal russisk feelgood

En brennaktuell roman med tema fra Russlands traumatiske historie.

RUSSISK BESTSELGER: Guzel Jakhinas roman vant litteraturprisen «Den store boken» da den kom ut i Russland i 2015. Den toppet også bestselgerlistene i hjemlandet. Foto: Gulnaz Galimullina
RUSSISK BESTSELGER: Guzel Jakhinas roman vant litteraturprisen «Den store boken» da den kom ut i Russland i 2015. Den toppet også bestselgerlistene i hjemlandet. Foto: Gulnaz Galimullina Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Akkurat nå, når vi er vitne til voldsomme utslag av maktbrynde, territoriell uenighet og grådighet, brutale nedslaktinger og fortvilet flukt, er det enormt givende å la perspektivene utvide seg med en roman som «Zulejkha åpner øynene» av Guzel Jakhina. Hun er født i 1977 i Kazan, hovedstaden i Tatarstan, en tidligere Sovjet-republikk nå underlagt Russland.

På det store planet handler boka om deporteringen av såkalte kulakker på slutten av 20-tallet og utover 30-tallet, med Stalin som mester. Mange tatarer ble drevet ut av sine hjem, ut av sitt land, ut av sin religion (islam), og forflyttet til ubebodde områder i et ugjestmildt Sibir.

Slave under svigermor

Zulejkha, som har gitt boka navn, er en fattig, underkuet, sliten, puslete kvinne som lever nærmest som slave under sin strenge svigermor og sin mann. De er tatarer, driver et lite gårdsbruk i en landsby og sliter seg gjennom tilværelsen. Omslaget kommer når rødehordistene – som Zulejkha kaller dem – deporterer landsbyfolket. De er kulakker, selveiende bønder som per definisjon er tvangskollektiviseringens og kommunismens fiender.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer