Anmeldelse: Douglas Stuart «Unge Mungo»

Brutalt og vakkert

Fra Shuggie Bain til unge Mungo: Douglas Stuart er en mester i å skildre skeive, sårbare gutter i voldsomme machomiljøer.

DOUGLAS STUART: Den skotske forfatteren slo igjennom med historien om Shuggie Bain. Oppfølgeren befinner seg i det samme miljøet, de fattige, voldelige arbeiderstrøkene i Glasgows East End. Foto: Marty Rickersgill
DOUGLAS STUART: Den skotske forfatteren slo igjennom med historien om Shuggie Bain. Oppfølgeren befinner seg i det samme miljøet, de fattige, voldelige arbeiderstrøkene i Glasgows East End. Foto: Marty Rickersgill Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: 15 år gamle Mungo er en sånn gutt som jenter elsker å ruske i håret og klappe som et kjæledyr. Gutter, derimot, føler seg provosert og utilpass i hans nærvær. Mungo er en myk og sårbar gutt som vokser opp med en alkoholisert alenemor i et homofobt og voldelig fattigstrøk i Glasgow, akkurat som hans «åndelige fetter» Shuggie Bain.

Skotske Douglas Stuart gjorde braksuksess med debutromanen «Shuggie Bain» som innbrakte ham Bookerprisen i 2020 og ble oversatt til en rekke språk. Selv lot jeg meg begeistre til å trille en sekser; ingen tvil her om at denne forfatteren hadde en historie å fortelle som innfridde både når det gjaldt friskt språk, autentiske miljøskildringer og inntakende persontegninger. Wow-ordene satt løst.

Alle kjenner myten om at oppfølgeren, andreromanen, er dømt til å bli en skuffelse. Og her?

Thriller

Nei da, Douglas Stuart innfrir med «Unge Mungo», om ikke så sjokkerende og utvetydig som i debuten. Nå er den ytre dramatikken høynet flere hakk; romanen har et spenningsnivå som en thriller, den bygger seg opp mot noe som kan fortone seg som en skikkelig for jævlig utgang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer