Suksessforfatter i rettsskandale:

Bryter tausheten: - Beklager

Anthony Broadwater ble feilaktig dømt for voldtekt. Nå beklager Alice Sebold (58).

BEKLAGER: Alice Sebold har skrevet et offentlig brev til mannen som ble uskyldig dømt for et overgrep i 1982. Sebold står også bak boka «The lovely bones», som ble filmatisert i 2009. Foto: Tina Fineberg, Scanpix.
BEKLAGER: Alice Sebold har skrevet et offentlig brev til mannen som ble uskyldig dømt for et overgrep i 1982. Sebold står også bak boka «The lovely bones», som ble filmatisert i 2009. Foto: Tina Fineberg, Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Suksessforfatter Alice Sebold har inntil nå holdt seg taus, etter at rettsskandalen ble avslørt i forrige uke. I den selvbiografiske boka «Lucky», har Sebold beskrevet en brutal voldtekt hun ble utsatt for som 18-årig student. Boka var i ferd med å bli filmatisert av Netflix.

Forrige tirsdag tok saken en helomvending, da voldtektsdømte Anthony Broadwater ble frikjent og dommen fra 1982 satt til side.

I et offentlig brev beklager Sebold for det som har skjedd. Hun skriver hun aldri mente å endre mannens liv, «for den samme kriminelle handlingen som endret hennes».

- Som et traumatisert, 18 år gammelt voldtektsoffer, valgte jeg å stole på det amerikanske rettssystemet, skriver Sebold i brevet.

RETTSAK: Advokatfullmektig Oda Fjon representerer «Øystein-ungan» i retten. Hun forteller at det har vært vanskelig å lese seg opp på den alvorlige historien. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Henning Lillegård Vis mer

«Systematiske mangler»

I brevet retter hun oppmerksomheten mot det hun kaller «systematiske mangler» i det amerikanske rettssystemet, der «rettferdighet for noen kommer på bekostning av andres». Hun tar også opp rasespørsmål.

- Dessverre var ikke dette en debatt, eller en samtale, eller engang et hvisk, da jeg anmeldte voldtekten min i 1981.

Hun skriver at hun håper familien får tid og rom til å heles.

- Jeg vil for alltid beklage for hva som skjedde med ham.

Nektet straffskyld

Broadwater slapp ut av fengsel i 1999, etter å ha sonet 16 år i fengsel. Han har siden stått på New Yorks liste over seksualforbrytere.

Han har hele tida nektet straffskyld, noe som gjorde at han mistet muligheten for å bli løslatt på prøvetid fem ganger.

Etter løslatelsen fortsatte dommen å prege livet til Broadwater. Han fortalte under rettssaken at det gjorde det vanskelig å søke jobber, samtidig som stigmaet hindret ham å få barn med sin kone, skriver Sky News.

Beskrevet i memoarer

FRIKJENT: Anthony Broadwater ble dømt for voldtekt for nesten 40 år siden. Nå er han frikjent. Foto: Katrina Tulloch / The Post-Standard / AP / NTB
FRIKJENT: Anthony Broadwater ble dømt for voldtekt for nesten 40 år siden. Nå er han frikjent. Foto: Katrina Tulloch / The Post-Standard / AP / NTB Vis mer

Sebold beskriver den brutale voldtekten i boka «Lucky».

Prosessen som ledet til frifinnelsen årevis seinere, begynte da Netflix startet arbeidet med å filmatisere boka.

Produsent Tim Mucciante ble underveis skeptisk til skyldspørsmålet, etter å ha oppdaget at historien i filmmanuset skilte seg fra den som var beskrevet i boka.

Han trakk seg fra prosjektet, og ansatte en privatetterforsker tidligere i år.

Filmprosjektet er nå lagt på hylla, ifølge Variety.

Mente å ha kjent ham igjen på gata

Det var etter å ha møtt en mann hun dro kjensel på på gata fem måneder etter voldtekten i 1981, at Sebold oppsøkte politiet. Ifølge AP var det en politimann som foreslo det kunne være Broadwater.

Sebold var ikke i stand til å peke ham ut i en politi-line-up, men pekte ut en annen svart mann.

Da hun fikk vite at hun hadde identifisert feil mann, sa hun at de to mennene så «nesten identiske ut». Dette skriver hun selv i «Lucky».

- Dette skulle aldri ha skjedd, sier statsadvokat William Fitzpatrick

Forlaget har nå trukket boka inntil videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer