Anmeldelse: Helga Flatland, «Et liv forbi»

Bunnsolid om liv og død

Det er tematisk tyngde og en litterær flyktighet i Flatlands alvorstunge siste roman.

MOR-DATTER: Helga Flatlands siste roman snevrer seg etterhvert inn til et helt sentralt tema; det å skulle dø, det å miste en mor. Foto: Lars Eivind Bones
MOR-DATTER: Helga Flatlands siste roman snevrer seg etterhvert inn til et helt sentralt tema; det å skulle dø, det å miste en mor. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En pinefull kreftdød, problematiske mor-datter forhold, enda mer problematiske kjærlighetsforhold og den umulige drømmen om et annet liv. Helga Flatland tar opp litterært gjenkjennelige og store temaer i sin siste roman.

Der møter vi allmennlegen Sigrid. Hun bor i Oslo med håndverkermannen Aslak. De har en liten sønn sammen. Sigrid har datteren Mia fra et tidligere forhold. Mias far Jens forlot dem før Mia ble født. Nå har han dukket opp igjen, og Sigrid er rasende fordi Mia synes å foretrekke ham, framfor Sigrid og sin snille stefar Aslak. Samtidig drømmer Sigrid fremdeles om den flyktige og upålitelige legen Jens, og «lengselen etter et rikere liv, et større liv, med samtaler og vin og kunst og oss to ute i felten, uten grenser».

Mor-datter-forhold

Sigrid sliter også med forholdet til moren sin, som hun mener sviktet henne dypt i barndommen. Da moren får en alvorlig kreftdiagnose, forandrer forholdet seg.

Mer enn å lage en forløsende handling, ligger Flatlands litterære begavelse i å vise hvor ulikt mennesker reagerer på samme hendelse. I annethvert kapittel får vi morens fortelling. Hun bor alene på en gård og besøker sin slagrammede mann på sykehjem hver dag. Han fikk slag da Sigrid var sju år, og moren pleiet ham inntil han ble dement.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.