Elin Tvedt i Leselyst

- Da fant jeg mer ro

Noe skjedde da programleder Elin Tvedt (49) innså at selvhjelpsbøker ikke hjalp henne med å bli fornøyd med den hun er.

SELVHJELP: Elin Tvedt pleide å lese selvhjelpsbøker. - Ikke dermed sagt at jeg ikke har mange ting jeg ønsker å gjøre og gjennomføre, men jeg trenger ingen bok til det, sier Tvedt. Foto: Carina Johansen
SELVHJELP: Elin Tvedt pleide å lese selvhjelpsbøker. - Ikke dermed sagt at jeg ikke har mange ting jeg ønsker å gjøre og gjennomføre, men jeg trenger ingen bok til det, sier Tvedt. Foto: Carina Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva leser du akkurat nå?

- Jeg leser fortsatt boka jeg startet på i slutten av sommerferien. I feriene leser jeg gjerne krim og jeg prøver som mange andre å løse sakene underveis mens jeg leser. I år trengte jeg noe lettlest der mye skjer allerede fra de første kapitlene, og da er Harlan Coben en av mine favoritter. Boka heter «Vær hos meg», og jeg er nå midt i det mest spennende partiet. Jeg er skikkelig spent på hvordan alt det som skjer knyttes sammen til slutt. I sommerferien prøver jeg hardt å la bok vinne over mobil. Bok gjør meg avslappet og får meg i flytsonen. Mobil har motsatt effekt, og jeg prøver å bruke den minst mulig. Men det er ikke lett når alt vi skal gjøre krever en app.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk?

- «Mio, min Mio» av Astrid Lindgren. Jeg var ikke stor da jeg leste den og det var da jeg forsto at når vi leser så lager vi bilder i hodet om hvordan menneskene og verden de lever i ser ut. Jeg lagde de vakreste bilder da jeg leste den boka, og jeg kan se de bildene fortsatt. Det er mye skildringer, så jeg fikk en innholdsrik verden. Boka var både trist og spennende, og den kombinasjonen i ei bok hadde jeg ikke opplevd før.

Dette tror Elin Tvedt er grunnen til at hun fikk «for lite TV-tid» Vis mer

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Jeg burde vel skrevet den selv, men Linn Skåber er et godt forslag. Jeg er så glad i personligheten hennes, humoren og kvaliteten på det hun leverer. Det er så mange fasetter i et menneskes liv, og jeg tror hun til og med kunne gi de dystreste ting et glimt av humor.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- «Proff presentasjon» av sjefene mine i SpeakLab, Siri Lill Mannes og Arne Møller. Jeg leste den før jeg begynte å jobbe hos dem for et halvt år siden og fikk dermed gode tips rundt det å lytte og å være en god formidler. For mange år siden pleide jeg å lese selvhjelpsbøker om hvordan jeg kunne endre livet til det bedre og å finne nye mål å jakte mot. Det var først da jeg innså at jeg heller bør jobbe for å være fornøyd med den jeg er, at jeg fant mer ro. Ikke dermed sagt at jeg ikke har mange ting jeg ønsker å gjøre og gjennomføre, men jeg trenger ingen bok til det.

Hvilken bok har du smuglest?

- I bokhylla hadde mamma ei bok som het «Kvinnens kropp» av Kari Ormstad. Tema var pubertet og seksualitet og boka inneholdt bilder og var fryktelig spennende å lese i smug da jeg var liten. Jeg har i ettertid skjønt at jeg var langt fra den eneste som smugleste den.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Dette er ikke akkurat en romankarakter, for dette mennesket finnes helt på ekte og er det skrevet mange biografier om. Mennesket er Donald Trump. Måten han manipulerer, analyserer og bruker posisjonen sin på, er helt forkastelig i mine øyne. Her kunne jeg sagt mye mer, men velger å stoppe her.

…. og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Tegneseriefigurer går muligens ikke inn under begrepet romankarakter, men jeg kunne gjerne ha ligget i skje med onkel Skrue og snakket om livet generelt og det å bidra i samfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer