Anmeldelse: Anthony McCarten «Under radaren»

De vet noe om deg

Skurken i Anthony McCartens skremmende, realistiske thriller henter trekk både fra Mark Zuckerberg og Elon Musk.

HELTINNE: Bokas heltinne er den unnselige bibliotekaren Kaitlyn. Hun er usedvanlig godt forberedt. Det er noe mystisk med henne, både hvem hun egentlig er, og hvorfor hun deltar i dette digitale spillet. Foto: NTB
HELTINNE: Bokas heltinne er den unnselige bibliotekaren Kaitlyn. Hun er usedvanlig godt forberedt. Det er noe mystisk med henne, både hvem hun egentlig er, og hvorfor hun deltar i dette digitale spillet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

BOK: «Disse store teknologigigantene har kunnet gjøre som de vil, fått tillatelse til praktisk talt å stjele og manipulere og selge menneskelig erfaring og personlige data i nesten to tiår, og ingen i regjeringen har egentlig sagt bø.»

Dette er det hyperaktuelle temaet i australske McCartens «Under radaren». Skurken er et styrtrikt vidunderbarn med trekk fra både Zuckerberg og Musk. Framtidsvisjonen – som kanskje heller er en samtidsskildring – er skremmende realistisk.

Plottet er som følger: Silicon Valley-milliardæren Cy Baxter har inngått en avtale med CIA og laget en hemmelig test der ti nøye utvalgte kandidater skal forsvinne i tretti dager uten å etterlate seg digitale spor. De ti får et forsprang på to timer før Baxter og hans 932 utvalgte nettspeidere skal spore dem ved hjelp av en enorm mengde servere. Den av de ti som klarer å holde seg under radaren, får én million dollar.

Om Baxter klarer å spore dem alle opp, vil han få tilgang til alle CIAs etterretningsopplysninger fra landets nasjonale etterretningsnettverk. Til gjengjeld vil CIA ha ubegrenset tilgang til Baxters enorme bibliotek av privat informasjon om mer enn to milliarder mennesker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer