Anmeldelse: Sunniva Lye Axelsen, «Følge meg alle mine dager»

Debuterer med dagbok fra en dement

Konvensjonelt om et surrete sinn.

Ung om gammel: Axelsken har skrevet en gammel dames dagbok. Foto: Elke Mayrhofer
Ung om gammel: Axelsken har skrevet en gammel dames dagbok. Foto: Elke Mayrhofer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Hvordan hjernen forvitrer og fantasi og virkelighet forenes når man blir senil har mange forfattere skildret, som Samuel Beckett i sin klassiske jeg- roman «Malone dør».

Debutant Sunniva Lye Axelsen går inn for å gjøre noe av det samme i «Følge meg alle mine dager», der den snart nitti år gamle hovedpersonen skriver ned sine siste nedtegnelser i en dagbok.

Hun ønsker å holde styr på virkeligheten og tiden som flyter frem og tilbake for henne, men siden hun allerede surrer blir det et umulig prosjekt.    

Ulykkelige minner Den gamle damen har ikke hatt noe godt liv, hun ble sviktet av sin store kjærlighet i ungdomsårene og har vært tvangsinnlagt flere ganger på et sinnssykehus. Der fikk hun også elektrosjokkbehandling, hvis vi skal tro det hun skriver.

Dagboksidene dveler ved disse ulykkelige hendelsene i fortiden, samtidig som hun frustreres over alt det hun ikke får grep på i nåtiden. Vaskehjelpen stjeler fra henne, naboen vil henne vondt og postmannen unndrar post.

«Jeg vet nok hva man sier om meg. Man mener det er min egen feil at jeg aldri ble gift, og at kimer av grånende vanvidd ulmer i hjertet mitt. Og at jeg ville hatt mindre tid til å påtale slurvet luking og sen postgang dersom jeg hadde hatt barn.» Det er som å høre ens gamle, demente bestemor snakke og Axelsen fanger dette konsekvent i språket, teksten er full av uttrykk ala «jomen sa jeg smør» og avleggse småord som «efter», «nu» og «mon».  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer