Anmeldelse: Ottosson, Ottosson og Magnusson - «Nære fugler»

- Den fineste, mest fantastiske fuglebok jeg noensinne har sett!

Et hanhauk må fange tretten kilo kjøtt for å fø opp et ungekull i løpet av sommeren; det betyr ti troster, meiser og spurver daglig.

- De nyskapende fotografiene til svenske Roine Magnussons er åpenbaringer av fargespill og dynamikk der fuglenes fjærdrakt spiles ut i symmetrisk skjønnhet, sier Dagbladets anmelder Arne Dvergsdal. Foto: hentet fra boken.
- De nyskapende fotografiene til svenske Roine Magnussons er åpenbaringer av fargespill og dynamikk der fuglenes fjærdrakt spiles ut i symmetrisk skjønnhet, sier Dagbladets anmelder Arne Dvergsdal. Foto: hentet fra boken. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette er den fineste, mest fantastiske fuglebok jeg noensinne har sett! De nyskapende fotografiene til svenske Roine Magnussons er åpenbaringer av fargespill og dynamikk der fuglenes fjærdrakt spiles ut i symmetrisk skjønnhet. Teksten er formet som korte kåserier med innlagte sitater som små poetiske perler, som Joar Tibergs hyllest til skjæra:

«Hun er egentlig kolossalt vakker. Det man tror er svart, er egentlig et dypt, uendelig skimmer i alle retninger: grønnblåbrytende rygg, rødbrennende stjert, det flimrer som graffiti.»

Ja, men her finnes også matnyttig viten om spurvehauken, småfuglenes skrekk. Taktikken, skriver forfatterne Mats Ottosson og Åsa Ottosson, er å spane på avstand og deretter skyte fart ved å stupe ned og flate ut like over bakken.

Kjøtt og ånd

Et hanhauk må fange tretten kilo kjøtt for å fø opp et ungekull i løpet av sommeren; det betyr ti troster, meiser og spurver daglig, det. Naturen er grusom, den. Vi har lett for å glemme det, når vi hører svarttrosten synge kjærlighetssanger en tidlig vårkveld.

I tidligere tider trodde vi at fuglene sang i fryd for å glede oss mennesker. Å, nei. De bryr seg nok ikke mye om vår arme sjel. Budskapet er: Dette er meg, hør min styrke!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer