Anmeldelse: Toril Brekke, «Dement diamant»

Den forjævlige alderdommen

Toril Brekkes nye roman skildrer aldring og demens fra pårørendes perspektiv.

MOR OG DATTER: En gang sto Toril Brekkes mor og malte med håret hengende løst. Så sank hun sammen. Når Brekke forteller den vonde historien om morens sykdom, har hun valgt romanformen. Foto: Hans Arne Vedlog
MOR OG DATTER: En gang sto Toril Brekkes mor og malte med håret hengende løst. Så sank hun sammen. Når Brekke forteller den vonde historien om morens sykdom, har hun valgt romanformen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

Det er crazy at pensjonister må ta seg av sine oldingeforeldre, sier en pårørende i Toril Brekkes nye bok «Dement diamant». Kafka-aktig og Catch 22 er andre karakteristikker som ofte brukes når folk stanger hodet i veggen mot et byråkratisk hjelpeapparat. Det er skrevet hjerteskjærende sakprosa og rasende debattbøker om norsk eldreomsorg. Toril Brekke har valgt romanformen.

Brekke er en dreven forteller. Hun har en lang merittliste med oppvekstromaner, historiske romaner, slektsromaner og utvandrerromaner bak seg. I 2002 utga hun biografien «Paal Brekke. En kunstner. Et liv», et nærgående portrett av sin far, den kjente lyrikeren Paal Brekke. Nå skriver hun om sin mor, men i en delvis fiksjonalisert form.

Maleren Bjørg

Hun skriver om sin mors demens. Om maleren Bjørg Brekke som en gang sto foran staffeliet i malerfrakk full av fargeflekker og håret hengende løst og langt nedover ryggen. Som en gang gnistret av farger og jubel og temperament. Nå er hun «sunket sammen til noe lite», skriver datteren: «Øynene hennes får meg til å tenke på rosiner, de virker kantete i formen, forvirrede og annerledes enn før; for hun aner ikke hvor hun er.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer