Anmeldelse: Maddie Mortimer, «Kart over kroppens makeløse landskap»

Den helvetes kreften

Unge Maddie Mortimers hjerteskjærende bok om kreftdøden er av det mer bisarre slaget.

ALVOR OG KJÆRLIGHET: Den britiske forfatterdebutanten Maddie Mortimer briljerer i denne boka om kreft. Foto: Ben Mankin
ALVOR OG KJÆRLIGHET: Den britiske forfatterdebutanten Maddie Mortimer briljerer i denne boka om kreft. Foto: Ben Mankin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: «Kanylen som gikk inn i blodåren til Lia, den røde, giftige væsken som dryppet, dryppet, dryppet, de andre pasientenes hovne steroideansikter, den medisinske magiens vrøvlespråk.»

Det handler om kreft. Denne helvetes sykdommen som er så vel beskrevet både i sakprosa og skjønnlitteratur, at det er blitt en egen sjanger. «Kart over kroppens makeløse landskap» er av det mer bisarre slaget. Den handler om barnebokforfatteren Lia. Hun er gift med professor Harry, et mildt og tvers gjennom hederlig menneske. Sammen har de datteren Iris, for øvrig et av de snurrigste barneportretter jeg har lest. Da datteren var tre år fikk Lia brystkreft. Hun ble behandlet og kurert. Nå, ti år seinere, er kreften tilbake. Den sprer seg til leveren, lungene, hjernen. På sitt vis er dette fortellingen om et dødsleie.

Visuelt leken

«Det eneste som er verre enn døden, er vissheten om at den kommer», heter det et sted i denne boka, som er dødsens alvorlig, vill og kjærlig, hjerteskjærende og burlesk. Den britiske debutanten Maddie Mortimer briljerer med ulike stemmer, tidsforskyvninger, ordleker, leksikalske ordforklaringer og tegninger. Boka er visuelt leken, visse steder litt anmassende, med passasjer der ordene danser over arket – bokstavelig talt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer