Anmeldelse: Bill Clegg, «Slutten av dagen»

Denne såpa skummer ikke

Bill Cleggs roman minner mest om et manus til en amerikansk TV-serie, spekket med dramatiske sceneskift og glamorøse kulisser.

ERFARINGER: Bill Clegg er opprinnelig litterær agent i USA, men har skrevet erindringer om sitt kokainmisbruk, før han debuterte som romanforfatter. Foto: Bonnier
ERFARINGER: Bill Clegg er opprinnelig litterær agent i USA, men har skrevet erindringer om sitt kokainmisbruk, før han debuterte som romanforfatter. Foto: Bonnier Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Se opp for amerikanske forfattere med ambisjoner om å skrive den store amerikanske familieromanen. Alle lykkes ikke like godt som Jonathan Franzen. Bill Clegg som her gjør et forsøk med «Slutten av dagen», putter så mye drama inn i sin familie at romanen vakler under sin egen tyngde.

Bill Clegg er opprinnelig litterær agent, altså en som dyrker fram andres forfatterskap. Tidlig på 2000-tallet holdt han på å gå i hundene av kokainmisbruk. Han gjennomgikk ikke bare en vellykket rehabilitering, han skrev også memoarbøker om saken. «Portrett av misbrukeren som ung mann» utkom på norsk i 2010 og ble en internasjonal bestselger. Hans første skjønnlitterære utgivelse, «Vi som hadde en familie» (2015) ble også en suksess og langlistet til Booker-prisen.

TV-manus-takter

Hvilken retning forfatterskapet skal ta nå med «Slutten av dagen» virker mer uklart. Det dreier seg åpenbart om en underholdningsroman spekket med hemmeligheter som skal avsløres mot slutten. Men boka virker mer som et langt TV-manus til en såpeserie. Intrigene hagler, kapitlene er korte og skifter fokus mellom en hel rekke medvirkende. Omgivelsene er visuelt beskrevet og nøye utbrodert, enten det dreier seg om sengeorgianske gods med seks hvite søyler mot elva eller ballkjoler kalt «sitronkremdrømmen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer