Anmeldelse: Merlin Sheldrake «Sammenvevde liv»

Denne «zombiesoppen» dreper

Her får du boka om soppens grunnleggende betydning for alt liv – og zombier som tar kontroll over hjernen.

ZOMBIESOPP: Tar over stokkmaurens hjerne og får den til å rave mot sin egen død i soppens tjeneste. Foto: NTB
ZOMBIESOPP: Tar over stokkmaurens hjerne og får den til å rave mot sin egen død i soppens tjeneste. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den britiske biologen Merlin Sheldrakes bok om soppens forunderlige verden er en fascinerende fortelling om psykedeliske stoffer og «zombier» som overtar styringen av naboens hjerne.

«Sammenvevde liv. Hvordan sopp forener verden, forandrer vår bevissthet og former vår framtid»

Merlin Sheldrake

Sakprosa

Forlag: Press forlag
Oversetter: John Grande
Utgivelsesår: 2022

«Leses med skrekkblandet fryd.»
Se alle anmeldelser

Vi møter forfatteren der han krabber på knærne i regnskogen blant råtnende kvist og bladverk, gravende og søkende etter en tynn rot med kvaeaktig eim. Fra denne tråden, innfiltret i hundrevis av andre rottråder, sprer det seg et soppnettverk.

Uten dette underjordiske nettverket, skriver Sheldrake, ville vi ikke hatt trær eller planter: «Alt liv på landjorda, også mitt eget, er avhengig av disse nettverkene.»

Og antakelig blir vi enda mer avhengige av soppens egenskaper i nær framtid, slik vi roter det til her på kloden.

Rydder opp

Sopp kan nemlig spise sigarettsneiper, brukte bleier og oljesøl. Soppens potensial stopper ikke der. Små soppspisser kalt hyfer, kan penetrere kevlar, et stoff så sterkt at det benyttes i skuddsikre vester. For ikke å snakke om asfalt. En spirende sopp er sterk nok til uanmeldt å dukke opp i Drammensveien.

FLEINSOPP: Virkestoff i fleinsopp endrer funksjoner i hjernen slik at man kan oppleve hallusinasjon. Foto: NTB
FLEINSOPP: Virkestoff i fleinsopp endrer funksjoner i hjernen slik at man kan oppleve hallusinasjon. Foto: NTB Vis mer

Boka byr også på forfatterens egne psykedeliske opplevelser etter inntak av psilocybin, virkestoffet i fleinsopp, meskalin og LSD med egenskaper, som gir folk følelsen av å smelte sammen med noe større i et tilsynelatende utvidet univers av muligheter. Sheldrake ligger selv relativt trygt i sin seng på en avdeling for klinisk utprøving av legemidler og leter lattermildt etter ord som kan beskrive opplevelsen. Uten å lykkes.

Nettverk til ettertanke

Merlin Sheldrake – som med sitt fornavn uvegerlig bringer tankene til trollmannen – har bakgrunn innen plantevitenskap, mikrobiologi, økologi og vitenskapens historie og filosofi. Han har en doktorgrad i tropisk økologi for sitt arbeid med underjordiske soppnettverk i tropiske skoger i Panama.

FORFATTEREN: Merlin Sheldrake er en britisk biolog og foredragsholder. Foto: Hanna-Katrina Jedrosz
FORFATTEREN: Merlin Sheldrake er en britisk biolog og foredragsholder. Foto: Hanna-Katrina Jedrosz Vis mer

Etter inntaket av psilocybin glir han så videre i boka sømløst over til et fantastisk fenomen som lar seg beskrive: Det skremmende partnerskapet mellom «zombiesoppen» Ophiocordyceps unilateralis og stokkmauren, et samliv som ender med at soppen tar kontroll over maurens hjerne.

Sopp og psyke

Når en stakkars stokkmaur blir infisert med Ophiocordyceps-soppen, mister mauren sin medfødte høydeskrekk. Den klatrer nå til værs i nærmeste plante. Deretter tvinges den til å låse kjevene rundt planten i et «dødsgrep». Mycelet, soppens forgrenede nettverk, vokser nå ut av føttene på mauren og limer dem fast til planten.

Så fortærer soppen halvparten av maurkroppen og en stilk vokser ut av hodet på mauren. Dermed kan zombiesoppen sende et sporedryss ned over andre stokkmaur som blir nye ofre for hjerneinfeksjon. Mordersoppen har oppnådd sitt livs optimale oppgave, den har effektivt spredt og videreført sine gener.

DRAPSMASKIN: Zombiesoppen har infiltrert en maur - og tatt livet av den. Foto: NTB
DRAPSMASKIN: Zombiesoppen har infiltrert en maur - og tatt livet av den. Foto: NTB Vis mer

Fjernstyring

Forskerne tror at soppen klarer å styre mauren som en marionett ved å skille ut kjemikalier som påvirker musklene og sentralnervesystemet, selv om soppen ikke er fysisk til stede i hjernen.

Som forfatter tilhører Merlin Sheldrake den stadig større kretsen av vitenskapsmenn- og kvinner som deler sine kunnskaper om pattedyr, fugler, bier og blekkspruter – ja, hele vår vidunderlige verden. Med sine vakre språklige vendinger og filosofiske funderinger er Sheldrake en sann skrekkblandet fryd å lese.

«Sammenvevde liv. Hvordan sopp forener verden, forandrer vår bevissthet og former vår framtid»

Kjøp boken

Merlin Sheldrake ««Sammenvevde liv. Hvordan sopp forener verden, forandrer vår bevissthet og former vår framtid»»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer