Nakstad:

Derfor byttet han tittel

Espen Ropstad Nakstad er aktuell med boka «Kode Rød: Kampen om det vakre». Nå forteller han hvorfor tittelen på boka ble byttet.

GIR UT BOK: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gir ut boka «Kode Rød» i oktober. Nå innrømmer han at prosessen har vært tidkrevende. Foto: Signe Elise Morthen Stenersen / Dagbladet TV. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Espen Rostrup Nakstad har stått midt i krisehåndteringen under pandemien. Og han har rukket å skrive bok om det. Boka «Kode Rød: Kampen om det vakre» ble lansert tirsdag, og Nakstad skriver om tida fra de første nyhetene om utbruddet i Wuhan, til august i år.

Underveis forteller han om sin ungdom som skiløper, vennskapet med tvillingbroren som døde i en helikopterulykke, familien, arbeidet som jurist, samt foreldre og slektninger.

Da Nakstad presenterte boka i august var derimot tittelen annerledes. Da het den «Kode Rød: Krig, håp og kjærlighet i pandemiens tid» Boka skulle egentlig gis ut i mars i år, men ble utsatt til høsten. Nå forklarer Nakstad tittel-endringen.

- Bare et utkast

Nakstad innrømmer at undertittelen «krig, håp og kjærlighet i pandemiens tid» bare var en midlertidig arbeidstittel før han kom ordentlig i gang med skrivingen.

- Undertittelen «krig, håp og kjærlighet i pandemiens tid» var en av mange midlertidige arbeidstitler før jeg kom ordentlig i gang med skrivingen. Etter å ha skrevet ferdig manus landet jeg på «Kode rød - kampen for det vakre». «Kode rød» viser til krisehåndtering, ikke minst den akutte klimakrisen som er grundig omtalt i boka.

«Kode Rød» har hele tiden hatt en undertittel, fra første utkast til trykking. Nakstad mener at den endelige undertittelen skal få leseren til å reflektere over vår eksistens.

ENDRET: Da Nakstad først annonserte at han kom ut med bok var undertittelen en annen. Foto: Gyldendal.
ENDRET: Da Nakstad først annonserte at han kom ut med bok var undertittelen en annen. Foto: Gyldendal. Vis mer

- «Kampen for det vakre» viser til det vakre ved menneskeheten som må kjempes for hver dag - inkludert vår evne til samhold når det gjelder som mest. Dette er to av de mest sentrale temaene i boka, i tillegg til betydningen av å se kompliserte problemer fra flere sider, der ikke minst prologen og epilogen utfordrer leseren, fortsetter Nakstad.

Forlegger i Gyldendal Sakprosa bekrefter også at «Krig, håp og kjærlighet i pandemiens tid» var en midlertidig undertittel.

- I løpet av en prosess som har vart over lengre tid har vi diskutert flere mulige undertitler. Vi landet på «kampen for det vakre». Betydelsen beskriver Espen i innledning og bokas avslutning, sier forlegger Lars Røtterud til Dagbladet.

Terningkast tre

- Jeg skulle gjerne sett at en så sentral aktør som Nakstad hadde vært i stand til å reflektere litt mer kritisk over Norges håndtering av pandemien, skrev Dagbladets anmelder Marius Wulfsberg om boka.

Han ga den terningkast tre, og beskriver Nakstad som en forfatter med «en svakhet for store ord».

- Han har heller ikke tid til å vente på andres vurdering av sin innsats, men er like raus med selvrosen som han er streng mot meningsmotstandere. I omtalene av kritikerne av helsetoppenes bruk av smittevernloven, blir han både krass og nedlatende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer