Anmeldelse: Marte Roa Syvertsen, «Ungdomshjernen. Vill og visjonær»

Derfor er tenåringer egoistiske

Er poden selvopptatt, impulsiv, trett og opprørsk? Slapp av. Pannelappen har skylda.

Ung hjerne: Marte Roa Syvertsens bok er nyttig og lettfattelig, men med et ganske velkjent stoff om pannelappen vår. Foto: NTB
Ung hjerne: Marte Roa Syvertsens bok er nyttig og lettfattelig, men med et ganske velkjent stoff om pannelappen vår. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: «De reiser seg ikke lenger når eldre kommer inn i rommet. De motsier foreldrene sine, skryter i selskaper, sluker søtsaker når de sitter ved bordet, legger beina i kors og tyranniserer sine lærere.»

Dette er ikke et hjertesukk fra en sur pensjonist. Det er hentet fra en avhandling skrevet i 1907 av Kenneth John Freeman, med et sitat som igjen tilskrives Sokrates. Det handler om den utskjelte ungdommen – som ifølge denne boka alltid har vært utskjelt og trøblete, gjennom vikingtida og middelalderen, fra det gamle Kina og til i dag.

«Ungdomshjernen» forteller oss at ungdommen selv faktisk ikke kan hjelpe for at de kan være både selvopptatte, impulsive, trette og opprørske. Det har med hjernens utvikling å gjøre, nærmere bestemt pannelappen vår. Det er den mest innfløkte og utviklede del av hjernen. Det er den som står for valgene vi gjør her i livet, hjernen i hjernen så å si. Men det er også den som utvikler seg sist, og ikke er ferdig før vi er rundt 25 år.

Kan forklares

«Du kjenner kanskje en tenåring som ikke er så opptatt av langsiktige planer, plundrer med å huske beskjeder, lett lar seg avlede av ytre stimuli, handler på plutselige innfall, ikke klarer å bestemme seg eller synes det er vanskelig å vurdere konsekvenser av egen atferd. Alt dette kan forklares av pannelappen og såkalt uferdige eksekutive funksjoner», fastslår forfatteren. Det handler om det å ikke velge minste motstands vei på instinkt, men klare å se konsekvensen av handlinger, planlegge for framtida.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer