Jo Nesbø

Derfor måtte han bytte navn

Jo Nesbø er verdenskjent for sine mange intrikate krimromaner. Men få kjenner den elleville historien om hans eget navn.

SKREVET HJEMME: Jo Nesbø (62) har skrevet alle sine tidligere romaner på kafé ute blant folk, men pandemien gjorde at han for første gang måtte, og klarte, å skrive hjemme. Foto: Hans Arne Vedlog
SKREVET HJEMME: Jo Nesbø (62) har skrevet alle sine tidligere romaner på kafé ute blant folk, men pandemien gjorde at han for første gang måtte, og klarte, å skrive hjemme. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

Jo Nesbøs bøker starter alltid med en idé. Denne gangen kom inspirasjonen fra en diskusjon om hva som er verdens ekleste dyr, og en kompis nevnte den tungespisende sjølusa.

- Den er en parasitt som angriper fisken gjennom gjellene og fester seg på tunga. Der klemmer den av blodårene, slik at tunga til fisken løsner og til slutt faller av. Så fester lusa seg til tungemusklene for å suge blod, og den utvikler seg etter hvert til å bli en ny tunge, beretter Nesbø og klarer på høylys sommerdag å fortelle så det grøsser kaldt nedover ryggen på både journalist og fotograf.

Den 13. boka i Harry Hole-serien har fått navnet «Blodmåne», men hadde arbeidstittel «Parasitt», inspirert av både pandemien og den blodsugende sjølusa.

- Det er også en parallell til parasittvirksomhet i samfunnet og våre sosiale liv. Parasitter har fått et litt ufortjent dårlig rykte. Forholdet mellom vert og parasitt minner mer om en slags symbiose, enn at den ene utnytter den andre. Kanskje parasitten tar noe fra deg, men den gir også noe tilbake. Sjølusa er en tilsynelatende velfungerende tunge for fisken, sier Nesbø og smiler skjevt i cafestolen.

Jo eller Jon?

En rekke blodfans venter i spenning når en ny Harry Hole-krim slippes 30. august. Bøkene er oversatt til mer enn 50 språk og Norges mestselgende forfatter er blitt verdenskjent som Jo Nesbø. Men på Wikipedia omtales han som Jon «Jo» Nesbø, og fra sin lokale kafé på Majorstua forfatteren fortelle at han offisielt bar et annet navn fram til han var 16 år.

- Jeg vet ikke hvorfor det står det der, men det er delvis riktig. Jeg ble døpt Jon, forteller Nesbø.

Foreldrene ville egentlig kalle ham Jo, mens presten i bygda der moren vokste opp mente dét ikke var et ordentlig navn, og insisterte på å døpe gutten Jon etter oldefaren.

- Det var en litt eksentrisk prest og han satte seg på bakbeina like før dåpen. Så da ble jeg døpt Jon, og foreldrene mine tenkte de skulle endre det siden. Men på den tiden var det veldig vanskelig å endre fornavn. Så jeg måtte vente til jeg var 16 år og søke Justisdepartementet for å få endre det. Men alle kalte meg jo Jo, smiler Nesbø.

Jo Nesbø (62) har i tidligere intervjuer, blant annet i BokPod, fortalt at han liker å dikte opp historier, også i pressen, men legger til at han i dette intervjuet snakker sant.

Parasitter

Men tilbake til den nye romanen.

HOLE I HOLLYWOOD: Flere har ønsket å lage tv og film av Jo Nesbøs krim. Her da skuespiller Michael Fassbender er på vei inn i Schrøder restaurant i for å skyte en scene i Jo Nesbø s Snømannen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOLE I HOLLYWOOD: Flere har ønsket å lage tv og film av Jo Nesbøs krim. Her da skuespiller Michael Fassbender er på vei inn i Schrøder restaurant i for å skyte en scene i Jo Nesbø s Snømannen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi møter en Harry Hole på randen, i ferd med å drikke seg i hjel i Los Angeles. Men den tidligere politietterforskeren blir stoppet i forsøket av en eldre skuespillerinne som blir en slags morsfigur for ham – en kvinne Harry ønsker å hjelpe da hun presses av skumle fyrer fra et narkokartell. Parallelt i Oslo forsøker en rik eiendomsmogul, som fungerer som såkalt «sugar daddy» og forsørger flere unge kvinner, å renvaske seg da to av kvinnene blir funnet drept på bestialsk vis.

- I boka er parallellen til parasitter forholdet mellom den rike, eldre mannen som tilbyr kvinnen materiell trygghet og den yngre vakre kvinnen som tilbyr mannen skjønnhet og ungdom. Men det er et definisjonsspørsmål hvem som er parasitten, og hvem som er verten i forholdet. Om noen er det? spør Nesbø retorisk.

Forfatteren som ofte sitter og observerer folk på kafé for inspirasjon, har sett slike par tidligere. Han synes dynamikken kan være både trist og interessant, og han ønsket å utforske tematikken mer i den kommende krimromanen.

Men hovedsakelig handler høstens roman om demonteringen av den alkoholiserte etterforskeren Harry Hole.

- I forrige bok forlot vi Harry i knestående, og jeg ville se hvorvidt det var mulig å få ham opp på beina igjen, forteller Nesbø.

- På den ene siden kan man si at sjangeren er krim, men på den andre siden er det også tragedie. Det er en slags logikk eller tyngdekraft i hele serien, og det er at vi er vitne til at denne mannen går i oppløsning.

ARTIST: Jo Nesbø er også kjent som sanger og låtskriver i Di Derre. Her på festivalen Over Oslo i 2016 sammen med Unni Wilhelmsen, Halvor Holter, Lars Jones, Espen Stenhammer, Magnus Larsen. Jr Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ARTIST: Jo Nesbø er også kjent som sanger og låtskriver i Di Derre. Her på festivalen Over Oslo i 2016 sammen med Unni Wilhelmsen, Halvor Holter, Lars Jones, Espen Stenhammer, Magnus Larsen. Jr Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Skrevet hjemme for første gang

Jo Nesbø er selv blant de mest solide kulturfolka i Norge. Han var tidligere fotballtalent før han ble aksjemekler, og samtidig kjent som frontmannen i gruppa «Di Derre». Han ga ut sin første krim «Flaggermusmannen» i 1997, og har siden fengslet både lesere og anmeldere verden over med sine intrikate plott og makabre mord.

Forfatteren har i utallige intervjuer også fortalt om hvordan han må skrive ute blant folk – på kafeer, på reise i utlandet eller på flyplasser – for å få riktig inspirasjon.

«Blodmåne» er derimot første roman Jo Nesbø har klart å skrive fra sin egen leilighet i Oslo. Da pandemien kom, ble han som alle andre tvunget til å være hjemme.

- Ved den store skrivepulten min med utsikt over Oslo, greier jeg ikke skrive. Men jeg har funnet et lite hjørne i leiligheten, og det minner litt om en kafé, så denne boka er skrevet der, sier han.

BARNEBØKER: Jo Nesbø har også skrevet barnebøker, her fra da han presenterte boka «Doktor Proktor og verdens undergang-kanskje». på Zoologisk museum i Oslo. Foto: Terje Pedersen, ANB) / ALL OVER PRESS
BARNEBØKER: Jo Nesbø har også skrevet barnebøker, her fra da han presenterte boka «Doktor Proktor og verdens undergang-kanskje». på Zoologisk museum i Oslo. Foto: Terje Pedersen, ANB) / ALL OVER PRESS Vis mer

Vil skrive lenge

Jo Nesbø er vant til å reise rundt i verden, blant annet for å dyrke lidenskapen for klatring. Men den aktive 62-åringen trivdes forholdsvis godt hjemme i sin nye krok i leiligheten under restriksjonene.

- Som forfatter har du hjemmekontor året rundt, og jeg er vant til å jobbe alene, så det var ikke en veldig stor overgang. Jeg synes også det var ganske ok med Zoom-møter som starter «on point», har et definert mål og du kan sitte i skjorte, underbukse og tøfler, humrer Nesbø før han legger til:

- Og coronaen kom på et tidspunkt der jeg hadde reist så mye at det føltes som en luksus å kunne våkne opp hver dag i egen leilighet.

Pandemien inspirerte også til å utforske temaet parasitt.

- Det som foregår rundt meg i livet, er ofte det som ender på papiret, selv uten at jeg selv er klar over det. Den perioden vi har vært gjennom, har hatt mye fokus på virus, så det kan godt hende at mikrobenes liv har surret og gått i underbevisstheten, sier han.

Fremover ønsker Jo Nesbø å fortsette å skrive både hjemmefra og på kafé. Selv om forfatteren er over AFP-alder, ser han ikke for seg å pensjonere seg. Nesbø skriver så lenge han har historier å fortelle. Romanfiguren Harry Hole har han imidlertid planer om å pensjonere etter hvert, men opphavsmannen vil ikke røpe når.

- Jeg har sagt at slutten nærmer seg flere ganger, og det gjør den jo. Men en del av seriesjangeren er at du ikke får vite hvor lenge noe skal vare. Disse bøkene er ikke som en sesong på Netflix der du kan se hvor mange episoder det er snakk om.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer