Anmeldelse: Claire-Louise Bennett, «KASSE 19»

Det rareste jeg har lest

Både forfatter og oversetter briljerer med de snurrigste ord og vendinger i denne bemerkelsesverdige romanen.

MERKSNODIG: Den engelske forfatteren Claire-Loiuse Bennett har skrevet en roman som ikke likner noe annet. Foto: Conor Horgan
MERKSNODIG: Den engelske forfatteren Claire-Loiuse Bennett har skrevet en roman som ikke likner noe annet. Foto: Conor Horgan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En oppvekstroman om barndom og forelskelse, mensen, pubertet og vanskelige kjærlighetsforhold virker ikke akkurat lysende originalt. Men britiske Claire-Louise Bennett har en så original og intelligent vri på tematikken at det er bortimot den rareste boka jeg har lest.

«Enkelte skrevne ord er levende, aktive, de lever – de er helt i øyeblikket, det samme øyeblikket som deg», heter det i denne jeg-fortellingen. Og det er tema i boka. Den lar oss huske hvorfor vi leser bøker. Spesielt som barn og unge, der litteraturen er like levende som livet selv.

Skjendige drap

Vi følger hovedpersonen på krusedullisk vis fra hun er barn til godt voksen, med proletarforeldre som jobber seg oppover – og en bestemor med forkjærlighet for sentimentale biografier om Hollywood-legender og hardbacks med fotografiske framstillinger av viktoriatidens skjendigste drap.

Selv leser fortelleren seg gjennom livet, og lever seg så inn i bøkene at den former virkeligheten rundt henne. Synet av en fellesdusj eller et loppemarked med dynger av klær og sko, kan gjøre henne «stakkåndet av tanken på alle de hundretusener av kvinner og menn og barna deres som ble sendt av gårde i de usle overfylte kvegvognene fra hele Europa i uke etter uke rett inn i det barbariske uunngåelige hjertet av dødsleirene».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer