Atle Antonsen i bokspalten «Leselyst»

- Det tarveligste satt på trykk

Atle Antonsen leser Mötley Crüe-biografien «The Dirt» hvis han føler han er i ferd med å skli utpå.

UTRAD SELVHJELPSBOK: Atle Antonsen mener «The Dirt» av Neil Strauss, om livet til bandet Mötley Crüe, kan sees som ei selvhjelpsbok. - Det er jo strålende mye hjelp i å lese om hvor mye verre andre har det hvis man selv føler man er i ferd med å skli litt utpå. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UTRAD SELVHJELPSBOK: Atle Antonsen mener «The Dirt» av Neil Strauss, om livet til bandet Mötley Crüe, kan sees som ei selvhjelpsbok. - Det er jo strålende mye hjelp i å lese om hvor mye verre andre har det hvis man selv føler man er i ferd med å skli litt utpå. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva leser du nå?

- Er så vidt i gang med Mímir Kristjánssons biografi om Jon Michelet. Ei interessant og lovende bok om en fargerik og ruvende mann.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- Uh. Det er jo mange. Og de som har gjort størst inntrykk, er gjerne fra formative år, seint i tenåra. Samtidig som jeg dessverre har lest mye mindre de siste åra. Men nevner gjerne «Fuglane» av Tarjei Vesaas. «Den hemmelige historien» av Donna Tartt fra noen år seinere sitter også forbausende godt igjen. Og «Slakterhus 5» av Kurt Vonnegut, samt det meste av Hemingway. Og hele Morgan Kane-rekka fra tenåringstida ble jo slukt tre ganger.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Vi får si Mímir Kristjánsson da, han skriver medrivende og effektivt i dokumentarform, syns jeg. Ellers måtte gjerne fantastiske Hugo Pratt heller tegnet livet mitt, da tror jeg alt hadde framstått mye mer interessant enn det er.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- «The Dirt» av Neil Strauss. Om det komplett balstyrige livet til puddelrockbandet Mötley Crüe. Det er jo strålende mye hjelp i å lese om hvor mye verre andre har det hvis man selv føler man kan være i ferd med å skli litt utpå. Innholdsmessig er det vel noe av det mest tarvelige satt på trykk mellom to permer.

Hvilken bok har du smuglest?

- Da er vi nok over på diverse sexy westerns om Clay Allison fra tidlige tenår … Og kanskje «Uten en tråd» av Bjørneboe rundt samme tida.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Hm. Vanskelig. Kanskje jeg skal svare Don Quijote? Jeg har mest til overs for at det selv i folks drømmer er en viss realisme og selvinnsikt. Men man får jo sympati med ham, selvsagt, så svaret er vel ikke helt dekkende. Hvis vi kan hevde at «Alle skal ned», om Arbeiderpartiet rundt 2017 er en fiksjonsroman, noe det hadde vært fint for alle parter om den var, så vil jeg si Trond Giske ikke kommer ut av boka med så mange flatterende egenskaper.

… og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Jane, dama til Tarzan, var attråverdig og ikke bare ei nikkedokke heller, så vidt jeg husker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer