Arif Salum i Lettlest

- Det vondeste jeg har gjort

Artisten Arif (37) åpner opp om sykdommen, den vanskelige oppveksten og møtene med nynazister.

IKKE HELT PÅ PLASS: – Jeg føler meg ikke lettet. Det er dritskummelt. Dette er ting jeg aldri har fortalt til noen før, sier Arif Salum om boka «Falle på plass» som nå er sluppet. Foto: Nina Hansen

IKKE HELT PÅ PLASS: – Jeg føler meg ikke lettet. Det er dritskummelt. Dette er ting jeg aldri har fortalt til noen før, sier Arif Salum om boka «Falle på plass» som nå er sluppet. Foto: Nina Hansen

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg føler meg ikke lettet. Det er dritskummelt. Dette er ting jeg aldri har fortalt til noen før, sier Arif i denne ukas episode av Dagbladet-podkasten Lettlest.

Det er ei uke siden artisten slapp boka «Falle på plass», der han forteller om en omflakkende og hard oppvekst, preget av blant annet rus, vold og flere skremmende møter med nynazister.

I Lettlest snakker han ut om den nye boka.

- Jeg har gruet meg skikkelig. Det er mange nedturer på vei til oppturene. Målet er at boka skal nå mange, men jeg håper folk ikke tenker at det er en «stakkars meg-historie».

Han sier arbeidsprosessen fram til ferdig bok, har vært krevende.

- Jeg merker at jeg har hatt lite overskudd til andre ting. Det å gjenoppleve disse tingene har vært tungt.

- Hvordan er det nå da, nå som boka er ferdig? spør podkast-vert Sigrid Hvidsten.

- Fortsatt tungt. Jeg sov så dårlig i natt. Nå har jeg delt store deler av min oppvekst. Det er veldig nakent, mer nakent enn å lage musikk.

Tupac

Arif Salum er en av Norges mest kjente rappere, han har toppet hitlister, gitt ut musikk med Karpe og Stig Brenner, vært med på «Hver gang vi møtes».

I podkasten snakker 37-åringen også om bøkene som har gjort størst inntrykk på ham.

- Ei bok som gjorde inntrykk på meg, var en diktsamling jeg fikk av moren min, Tupac Shakurs «The rose that grew from concrete». Det var da jeg bestemte meg for å skrive, sier Arif.

Etter at han hadde lest diktsamlingen, begynte han å skrive tekster selv. Den første var litt skrytete, forteller han. Da han leste den for vennene sine, begynte de å le.

- Etter det begynte jeg å gå litt mer i dybden. Jeg satte meg mer inn i tekstuniverset til Tupac og skrev om det jeg følte. Det ble mer en form for dikt enn raptekst, men det var det som startet skriveprosessen.

VENNER OG KOLLEGER: Arif og Stig Brenner under innspillingen av «Hver gang vi møtes» i 2021. Foto: Lars Eivind Bones.
VENNER OG KOLLEGER: Arif og Stig Brenner under innspillingen av «Hver gang vi møtes» i 2021. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Vil bli verre

Han forteller også om øyeskydommen. Arif har Stargardts sykdom, en genetisk netthinnesykdom.

- Det gjør det vanskelig å ta tak i, fokusere på ting som er litt langt unna. Jeg som pleide å være en lesehest på Nøklevann barneskole, er nå mer en lesetreiging. Derfor er jeg mer på lydbøker.

- De sier det blir verre, men jeg har ikke merket noe. Men det er mange ting som tar sykt lang tid for meg på grunn av sykdommen, sier Arif.

I tillegg til Tupac, trekker Arif spesielt fram Paulo Coelhos «Alkymisten» og Masashi Kishimotos «Naruto»-serie.

Og han forteller om den første tatoveringen han tok. På ribbeina.

- Det er det vondeste jeg noensinne har gjort. På arabisk står det navnene til søskenbarna mine. Jeg viste det til mamma og hun sa: I knew it, you are becoming like those rappers. Men jeg visste hun ikke kunne si noe, det var jo familie.

I podkasten Lettlest intervjuer Dagbladets Sigrid Hvidsten kjente mennesker om bøkene som har betydd mest for dem i livet.

Hør podkastene her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer