Ronny Brede Aase i Leselyst:

– Det vondeste og fæleste

Ronny Brede Aase (35) har skrevet en biografisk bok om taco. Men en ordentlig biografi om ham bør ta utgangspunkt i øl og gresk fastfood.

GJERNE MIDDAG: Ronny Brede Aase har mange romanfigurerer han gjerne spiser middag med. - Men jeg har ennå ikke støtt på noen karakterer der liggebehovet har meldt seg, sier han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GJERNE MIDDAG: Ronny Brede Aase har mange romanfigurerer han gjerne spiser middag med. - Men jeg har ennå ikke støtt på noen karakterer der liggebehovet har meldt seg, sier han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Hva leser du nå?

– Jeg har akkurat fullført to veldig ulike, men knallbra bøker. «Kjære pappa» av Kjartan Brügger Bjånesøy og Simon Strangers «Leksikon om lys og mørke». Begge er følsomme, levende og velskrevne.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

– De siste tiåra har jeg hatt to leseropplevelser der jeg ikke klarte slutte å lese. Det er to store suksesser, som også er veldig forskjellige: Maja Lundes «Bienes historie» og Åsne Seierstads «En av oss». «En av oss» er noe av det vondeste og fæleste jeg har lest i mitt liv. Den er så velskrevet, brutal og ekte, samtidig veldig fin. Seierstad skriver sakprosa helt forbilledlig. Det groteske og forferdelige blir så godt fortalt at boka emosjonelt har satt dype spor. «Bienes historie» er også tankevekkende.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

– Jeg er jo faktisk sakprosaforfatter, og har gitt ut «Lukk auga og tenk på taco». Den er en tredjedels biografi, ei tredjedels selvhjelpsbok og en tredjedel med oppskrifter. Ei bok om meg, ville jeg skrevet selv. Bare jeg kan være meg, og jeg vet ikke om jeg hadde følt meg komfortabel om andre skulle tatt skrivejobben. Om jeg en dag skal skrive biografi, må jeg gjøre det i Hellas. Det måtte bli ei bok som heter «Betraktninger over livet – Birras og gyros i Hellas». Da kunne jeg dratt på skriveferie, reist mellom greske øyer, sittet på forskjellige gyros-restauranter, speidet utover havet og levd forfatterlivet.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

– Er Linn Skåber «Til ungdommen» ei selvhjelpsbok? Hvis ikke, kan jeg ikke huske sist jeg leste en. Bortsett fra kokebøker, det må vel være selvhjelpsbøker? Jeg elsker dem.

Hvilken bok har du smuglest?

– Jeg vil helst ikke være kjedelig, men tror ikke jeg har smuglest ei eneste bok.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

– Det var en forferdelig fyr i «Drageløperen». Hovedpersonen møter igjen en fyr fra barndommen, en fyr som var helt jævlig, og jeg fikk en kjip følelse av å lese om det. Ellers har jeg en gang prøvd å lese Harry Potter på norsk. Første side handler om en figur som heter Humlesnurr. Det navnet synes jeg var så dumt. Jeg aner ikke hvem det er. Men navnet Humlesnurr gjorde at jeg tenkte: Dette gidder jeg ikke!

…. og hvilken romankarakter ville du ligget med?

– Kanskje jeg har lest for få av de bøkene man leser i skjul, med karakterer man vil ligge med? Det er mange jeg har lyst til å spise middag eller drikke øl med, men jeg har ennå ikke støtt på noen der liggebehovet har meldt seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer