Anmeldelse: Damon Galgut «Løftet»

Dette blir latterlig

Den sørafrikanske forfatteren Damon Galgut fikk i fjor Bookerprisen for romanen «Løftet». Ikke alt som skinner, er gull.

VIKTIG: Damon Galgut har skrevet en roman der det virker som om alle hendelser og alle karakterer er like viktige. Og sånn mister fortellingen viktighet. Foto: Gyldendal
VIKTIG: Damon Galgut har skrevet en roman der det virker som om alle hendelser og alle karakterer er like viktige. Og sånn mister fortellingen viktighet. Foto: Gyldendal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Et absurd overskudd av karakterer – jeg teller nærmere 60 stykker i bokas litt under 300 sider – skygger for den påståtte kjernefortellingen i «Løftet». Under lesingen spør jeg meg flere ganger om hva denne boka egentlig handler om.

Først av alt er tittelen misvisende. Den viser til løftet Salome, hushjelpen på gården til den sørafrikanske splittede familien boka handler om, er gitt om at hun vil arve huset på gården etter Mas død. En død som er hendelsen som setter fortellingen i gang.

Familiesamværet er konfliktfylt fra begynnelse til slutt, fra liket blir båret ut av huset, til møtet med rabbineren, hespeden, kaddisjen og de andre jødiske ritualene.

I neste del av boka har det gått ni-ti år, og Pa ligger i koma etter et slangebitt i en pulsåre. Det tegner seg et forutsigbart mønster. De siste par delene, enda flere år seinere, om to av Ma og Pas barn, sentrerer rundt hendelser med samme utfall som de første. Løftet om huset glir i bakgrunnen av familiekonfliktene og kommer bare av og til opp til overflata, i likhet med sladdede nyheter, uroligheter i gatene, og annet som vitner om et sørafrikansk samfunn i forandring, hvor svarte lenge er blitt behandlet annerledes enn hvite.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.