Bokjulen 2021:

Dette er bøkene på byttetoppen

Bokhandlere over hele landet opplever at bestselgerne byttes mest.

SUKSESS: Abid Raja har gjort stor suksess med sin bok «Min skyld», men det er også en av utgivelsene som har blitt mest byttet i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SUKSESS: Abid Raja har gjort stor suksess med sin bok «Min skyld», men det er også en av utgivelsene som har blitt mest byttet i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladet har snakket med bokhandlere over hele landet for å finne ut hvilke bøker som byttes mest etter jul. Tendensen er at bestselgerne gjerne kommer i retur.

- Av Abid Rajas «Min skyld» har vi fått flere tilbake enn vi har solgt, men også «Grenseløs» av Jørn Lier Horst har vi fått inn en del returer på, sier bokhandler Martin Antonsen ved Norli i Tromsø.

Også i Bodø forteller bokhandlerne at det bøkene som har solgt best, som det selges mest av. Der er det Linn Skåbers bøker, blant annet «Til oss - fra de eldste» som byttes mest, mens den lokale tendensen i Bergen viser at boka «Mordet på Henrik Ibsen» av Erlend O. Nødtvedt kanskje ikke har falt i så god smak hos leselystne nordmenn.

God måned

Antonsen ved Norli i Tromsø forklarer at bestselgerne byttes oftere inn fordi noen har fått dobbelt opp i gave og mange har lest dem før.

- I tillegg er januar en måned hvor de som ikke fikk bestselgeren de ønsket seg til jul, kjøper den selv, sier Antonsen.

Antonsen er utdannet bokhandler, og vært i bransjen i mange år. Han mener januar er god måned for bokhandlerne.

- Jeg har aldri opplevd et stort bytterush. Romjula og januar er egentlig gode bokmåneder for da har det vært stort fokus på flere utgivelser i tida før, og det er stor etterspørsel etter bøkene man ikke fikk, fortsetter han.

Covid

Samtlige bokhandlere mener det i år byttes mindre bøker etter jul. Noe av grunnen kan være oppblomstringen av coronapandemien.

- Hos oss har vært veldig rolig. Det virker som folk har tatt høyde for covid-19, og har spredd seg utover romjula. Vi har bytterett fram til 15. januar, forteller butikksjefen ved Norli i Bergen.

Der er det Linn Ullmanns «Jente 1983» som har blitt sendt mest i retur. Det samme gjelder hos Norli på Oslo City.

Årsbeste

Selv om det Abid Rajas bok har bitt returnert hos landets bokhandlere, er den også boka som har solgt mest i år.

Den tidligere kulturministerens selvbiografi har mildt sagt blitt en enorm suksess. I november ble han blant annet tildelt Bokhandlerprisen. I et intervju med Dagbladet reflekterte Raja rundt den gode mottakelsen.

- Jeg har skrevet boka i håp om at vi kan snakke mer åpent om de vonde opplevelsene mange av oss har hatt, at vi kan kvitte oss med de negative skyld- og skamfølelsene. At boka nå når ut til så mange gir meg håp om at boka åpner opp for viktige samtaler i de tusen hjem, sa Raja til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer