Sanna Sarromaa:

Dette har skilsmissebarn til felles

Sanna Sarromaa (42) kommer med sin andre bok om samlivsbrudd. Det mener hun er helt nødvendig.

BRÅKEBØTTE: Sanna Sarromaa er kjent for å provosere med sine kronikker. Nå kommer hennes andre bok om skilsmisser. Foto: Cecilie Owren
BRÅKEBØTTE: Sanna Sarromaa er kjent for å provosere med sine kronikker. Nå kommer hennes andre bok om skilsmisser. Foto: Cecilie Owren Vis mer
Publisert

Mens Sanna Sarromaa i «Skilsmisseboken», som kom ut i 2019, hadde intervjuet voksne om sine egne skilsmisser, kommer hun nå med barnas versjon.

- Den gang fikk jeg historier fra de voksnes perspektiv. De pratet ofte velvillig om barna, og fortalte at «alt er bedre nå», og at barna hadde tilpasset seg, sier hun til Dagbladet, og fortsetter:

- Da tenkte jeg: «Hvis det er så fint for barna, burde ikke alle skille seg?»

PÅ TV: Sanna Sarromaa gjester «Skavlan» i 2019. Foto: TV 2
PÅ TV: Sanna Sarromaa gjester «Skavlan» i 2019. Foto: TV 2 Vis mer

- Nordmenn er persilleblad

Den finske 42-åringen bor på Lillehammer, er historielektor, sosiolog med doktorgrad om kjønnsforskning, forfatter og det en må kalle en frisk samfunnsdebattant.

Med sine kronikker har Sarromaa ertet på seg mange med sin kritikk av latskap i arbeidslivet, norsk middelmådighetskultur og lavt lærepress i norsk skole.

- Jeg har nok en litt unorsk stil, hvor jeg skriver enkle setninger og ikke pakker inn noe. Det tror jeg både fascinerer og skremmer nordmenn som er tåkedotter og persilleblad av vesen, sier hun.

Nå kommer boka «Skilsmissebarna – Historiene som ikke er fortalt».

Begynte å angre

Sanna Sarromaa er selv skilt, og har tre barn. Hun forteller at det ikke har vært enkelt å høre andres barn fortelle om hvordan de opplevde foreldrenes skilsmisser.

- Det økte min egen dårlige samvittighet for mine tre skilsmissebarn. Jeg angret litt på at jeg begynte på dette bokprosjektet, men jeg angret altså som mor, ikke som forfatter og samfunnsdebattant. For dette er jo et viktig prosjekt, sier hun.

- Burde jeg gå?

Sarromaa intervjuet 40 skilsmissebarn til boka. I tillegg pratet hun med ti som skulle ønske at foreldrene hadde gått fra hverandre.

- Man ser det jo ofte i samlivsspalter, der folk spør: «Burde jeg gå». Mange ganger burde foreldre ha skilt seg i stedet for å holde ut. Jeg ville vite når det er slik. Når bør man gå for barnas skyld – og for sin egen.

Tomrom og savn

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det inngått 19 855 ekteskap i Norge i 2020. Det ble tatt ut 10 422 separasjoner og 9609 skilsmisser.

Med andre ord er det mange som blir skilsmissebarn, og Sarromaa sier at de alle opplever mye smerte.

- Mange har et tomrom og kjenner på savn, sier hun, og forteller at skilsmissebarn har én ting til felles:

- Det går aldri går over. En skilsmisse har både praktiske og emosjonelle konsekvenser for barna, og barna må forholde seg til en skilsmisse de aldri ba om, resten av sitt liv. Først skal man bo her, så der, så skal man hentes et annet sted enn før. Mange har jo også besteforeldre som er skilte, sier hun.

Familietre blir busk

Sarromaa sier at skilsmisser ofte gjør at familietreet blir til en «familiebusk» med mange greiner.

- Det blir helsikes mange folk å forholde seg til. Det kommer mange nye mennesker man ikke har bestilt selv, men de blir likevel til en viss grad premissleverandører for ditt liv. Det kan være ganske utmattende.

BARNAS HISTORIER: «Skilsmissebarna – Historiene som ikke er fortalt» forteller hvordan skilsmissebarn har opplevd foreldrenes samlivsbrudd. Foto: Res Publica
BARNAS HISTORIER: «Skilsmissebarna – Historiene som ikke er fortalt» forteller hvordan skilsmissebarn har opplevd foreldrenes samlivsbrudd. Foto: Res Publica Vis mer

Vellykket, men …

Sarromaa forteller at skilsmissebarnas historier gjorde inntrykk på hver sin måte.

- Jeg møtte en middelaldrende mann som hadde foreldre som skilte seg da han gikk i 3. klasse. Utad var han en suksessfull og vellykket fyr, men han fortalte meg at han alltid hadde vært på bærtur, og alltid hadde følt seg litt ødelagt. Hver eneste dag kjente han på at han var farløs. Det er et tankekors, sier hun.

Provoserer nordmenn

Sanna Sarromaa sier at nå som hun både skriver provoserende kronikker og bøker om skilsmisse, får folk en viss oppfatning av henne.

- Folk tror vel at jeg er «hun der jævla sinte dama som mener noe veldig sterkt hele tiden». Jeg kan ikke gå rundt og lure på hva folk tenker om meg. Da blir jeg jo gal.

Hun opplever at mange har feil inntrykk av henne.

- Noen tror nok at jeg er veldig vanskelig og at jeg er en meningsmaskin som dundrer på 24/7. Sannheten er at jeg er stille, rolig og introvert, sier hun, før hun legger til:

- Det står ikke akkurat en kø av menn utenfor døra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer