Leselyst: Krimforfatter Jørn Lier Horst

Dette irriterer ham

Jørn Lier Horst irriterer seg over Camilla Läckbergs søtladne krimheltinne, men skulle gjerne røvet til seg Solveig fra Peer Gynt.

OM SMUGLESING: Smuglesing har han ikke drevet med, krimforfatter Jørn Lier Horst. Men at foreldrene hans visste hva han leste da han var ung, det tror han ikke. Foto: Morten Rakke
OM SMUGLESING: Smuglesing har han ikke drevet med, krimforfatter Jørn Lier Horst. Men at foreldrene hans visste hva han leste da han var ung, det tror han ikke. Foto: Morten Rakke Vis mer
Publisert

Hva leser du nå?

- Islands nye, store krimforfatter Ragnar Jónasson. Jeg skjønner at han er blitt populær ut over Europa. «Mørket» utkom i 2015, men ble først oversatt til norsk i fjor. Det er den første i en trilogi. The Times har hyllet den. Film er også underveis. Det er en smart plottet kriminalroman lagt til et dystert og ruralt landskap. I tillegg har jeg fått bla i manuset til Tom Egeland sin nye Beltø-roman. Jeg sier ikke mer …

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- En av de bøkene jeg husker best, er nok Truman Capotes «Med kaldt blod» («In cold blood») med undertittelen «En sannferdig beretning om et massemord og de følger det fikk». For meg var det et første møte med sjangeren true crime. Det er historien om drapet på hvetebonden Herbert Clutter og hans familie i Kansas i 1959, men først og fremst om drapsmennene Richard Hickock og Perry Smith. Det var fascinerende å bli tatt med inn på steder som normalt er lukket; inn på åstedet og i fengselscellene – og inn i tankene til menneskene bak forbrytelsene.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Tanken om at mitt liv skulle fylle ei bok har aldri slått meg, men jeg er blitt intervjuet av Kjetil Østli og har lest bøkene hans. Han er god til å portrettere sine intervjuobjekter, dessuten har han innsikt og forståelse for mitt interesseområde – kriminalitet.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- Det er en sjanger jeg knapt har lest. Det nærmeste må være Petter Stordalens «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet». En av de mest fornuftige tingene jeg tok med derfra er at 80 prosent er bra nok. Det er lett å slite seg ut i jakten på perfeksjonisme. Én måte å motvirke det på, er å tenke at 80 prosent er godt nok. Det vil i praksis si terningkast fem.

Hvilken bok har du smuglest?

- Har aldri smuglest, men jeg tror ikke foreldrene mine alltid visste hva jeg leste som liten. Bøker som ofte var beregnet på et mye mer voksent publikum. For eksempel holdt Stephen Kings skrekkromaner meg våken om nettene.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- En av dem som har irritert meg er Erica Falck i Camilla Läckbergs bøker. Hun er litt for søtladen, og det føles ikke riktig at hun på sin amatørmessige måte alltid slumper til å oppklare saker før ektemannen eller noen av de andre, dumme etterforskerne i Fjällbacka.

…. og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Det nærmeste jeg har kommet begjær overfor en fiktiv karakter må være for Månestråle. Ellers kunne det vært spennende å røve til seg Solveig fra Peer Gynt – full av solskinn og sang, som hun er. Så kunne vi snakket om løgn og bedrag etterpå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer