Anmeldelse: Carl Frode Tiller «Det framande landet»

Dette kaller jeg poesi!

Carl Frode Tillers første diktbok albuer seg vei inn i leserens hverdag.

DIKTDEBUTANT: Carl Frode Tiller har skrevet sin første diktsamling – eller rettere – et langdikt. Anmelder lar seg begeistre. Foto: Trine Melhuus
DIKTDEBUTANT: Carl Frode Tiller har skrevet sin første diktsamling – eller rettere – et langdikt. Anmelder lar seg begeistre. Foto: Trine Melhuus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Som folkekjær og flere ganger prisbelønt forfatter ruver Carl Frode Tiller i sin forfattergenerasjon. Sju romaner er det blitt siden 2001, da han brakdebuterte med «Skråninga». Det var en sterk roman, kløktig konstruert. Trilogien «Innsirkling» (2007–14) betegnes gjerne som Tillers hovedverk, men her opplevde i hvert fall jeg at språket hans noen steder gikk litt på tomgang – verken presist eller gnistrende, snarere litt for ordrikt. Derfor hadde jeg ikke de helt store forventningene da jeg nå satte meg til å lese Tillers første diktbok. Men «Det framande landet» tok meg fullstendig på senga. Dette kaller jeg poesi!

«Det framande landet»

Carl Frode Tiller

Dikt

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2022

«Albuer seg fram fra første stund.»
Se alle anmeldelser

I denne boka skriver Tiller både presist og gnistrende. Ikke noe sted tenker jeg at det er noe overflødig i denne teksten. Den liksom albuer seg fram fra første stund, og krever sin plass i leserens hverdag: «hysj / hør når eg snakkar til deg».

Boka består at ett langdikt. En som kaller seg «bohemen og sjåaren i bygda» fører ordet fra begynnelsen. Allerede på bokas første tekstside møter vi noen fabelaktige verselinjer:

«kvar kveld sett eg meg inn i den rustne Amazonen utan ratt og hjul og fyllekjører ned til kjerkegarden / der pirkar eg bokstavar av gravstøttene og sett dei saman til dikt som berre dei døde forstår»

Det lille og det store

Videre er store deler av «Det framande landet» fortalt i du-form. Diktet forteller på sett og vis to historier parallelt, én om et enkeltmenneskes mer eller mindre alminnelige liv, én om utviklingen av menneskelig kultur, religion og samfunn som sådan. Ikke småtterier, med andre ord. Eller både det lille og det store. På den ene siden en overgang fra tida som student i Trondheim til tilværelsen med samboer og barn og «hjørnesofa fra Møbelringen», på den andre sider en historie om høykulturer, om den greske sagnhelten Odyssevs som «hørte sirenenes skjønnsong», og om diverse «kongerekker og krigar og revolusjonar».

En sentral utviklingslinje i Tillers langdikt er den fra skrinne kår til velstand, eller fra rølpete ungkarsliv til småborgerlige vaner: Plutselig er det ikke lenger «grandis» og «kebab», men lekre retter og vin fra «Polets bestillingsutval». Men akkurat som den såkalte sivilisasjonens vekst har vært bygd på slaveri og utbytting, slik har det bekvemme moderne livet også sin pris: Noen jobber faktisk fortsatt i gruver, på sagbruk og byggeplasser, eller på fabrikker med samlebånd. Og bakom synger et vell av utdødde dyrearter.

Visjonært

Utover i boka blir det hele mer eksplisitt politisk. Det henvises til «fagforeiningsknusarane i Amazon, Elkjøp og Wizz Air» og til fellesskapet som er «filtrert og fotoshoppa bort», «fortrengt av reklame og reality».

Flere steder henspiller Tiller på «refrenget» i det gamle norrøne visjonsdiktet Voluspå, der spåkvinnen spør: «veit du nok eller kva». Også Tillers dikt har noe visjonært ved seg. Det er noe ekspansivt og kompromissløst ved det. Som om det er skrevet i en slags rasende raptus.

Et sted i diktet snakkes det om «landet der døde og levande og ufødde bur side ved side og fortid, notid og framtid flyt i hop som vassfargar på eit måleri frå barndommen».

Noe slikt er det Tiller får til: Han lar alle slags epoker gli over i hverandre og gi farge til hverandre, uten at det blir vagt eller virker pretensiøst. Han guider leseren til ulike punkter der fortid, nåtid og framtid møtes, og han gjør det på uhyre inspirerende måter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer