Anmeldelse: Jón Kalman Stefánsson, «Hjertet er en egensindig traktor»

Dikt som skuffer

Noen vakre øyeblikk til tross, mye av diktsamlingen til Jón Kalman Stefánsson fordunster i store ord.

POETEN: Jón Kalman Stefánsson har samlet egne dikt, på oppfordring fra sitt norske forlag. Foto: Einar Falur Ingólfsson
POETEN: Jón Kalman Stefánsson har samlet egne dikt, på oppfordring fra sitt norske forlag. Foto: Einar Falur Ingólfsson Vis mer
Publisert

«Hjertet er en egensindig traktor»

Jón Kalman Stefánsson

Dikt

Forlag: Press forlag
Oversetter: Oskar Vistdal
Utgivelsesår: 2021

«Vi kan leve oss hutrende inn i seinhøstdagen.»
Se alle anmeldelser

Islandske Jón Kalman Stefánsson har med sine romaner fått mange svorne fans blant norske lesere. Fire ganger har han vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanene sine, men han har også utgitt flere diktsamlinger. I år har hans norske forlag Press invitert ham til å velge dikt fra disse samlingene, en oppgave Stefánsson i en innledende note forklarer at han har sendt videre til «noen venner og lesere», ettersom diktere «sjelden er kompetente til å bedømme kvaliteten på egne verk». En sympatisk ydmykhet der, altså.

Etter mitt syn inneholder diktutvalget bare noen få virkelige vakre øyeblikk. La oss begynne med et av dem, åpningen av diktet «Islands skål» fra 1989:

nå tynnes avrivningskalenderen over kjøleskapet

høstregnet hvitner i nordenvinden

lavtrykkene stimler til landet

lik husmødre på utsalg

og vinden som stormer mellom husene

er et grønlandsk nyhetsbyrå

fullt av folk på leting etter mistet elektrisitet

Her klarer Stefánsson å la sin på mange måter imponerende billedskapende evne trekke leseren med seg. Verselinjene slipper ikke motivet, og vi kan leve oss hutrende inn i seinhøstdagen.

Til tider platt

Dessverre forhindrer ikke Stefánssons utvilsomt dikteriske evne ham fra andre steder å bli nokså platt. Et eksempel finner vi i diktet «Lyset» fra «Med fellingstillatelse på evigheten» (1988), der verdens sultende blir satt i motsetning til det vestlige individets kjøleskap. Men denne punchlinen bærer ikke et helt dikt: «åpne kjøleskapet og se, // da blir det lys!»

I bokas lange og rike forord skriver Stefánsson om hvordan han seint i tenåra var fast bestemt på å bli astronom. Kanskje ligger noe av denne ambisjonen og murrer i bakgrunnen av disse linjene fra hans andre diktsamling, «Gudenes jetmotorer» (1989):

jeg har stjålet jetmotorer fra gudenes drøm

og er på vei inn i solen

etter en håndfull eksplosjonslyse øyeblikk

I mine øyne viser disse linjene den islandske poeten på sitt sterkeste, fordi det er en virkelig vilje til å tenke i bilder her. Andre steder blir bildene for mye av klisjeer eller sjablonger.

Komplekst

Mer generelt reagerer jeg på at Stefánsson bruker kontrastene mellom det mørke og det lyse, og mellom det høye og det lave. Dette er så etablerte poler i poesien, at det først og fremst framstår lettvint, særlig når den islandske poeten ikke gir en spesiell vri på disse størrelsene.

I et dikt som «Gud er en hund som drømmer vakkert» fra forfatterens siste bok, «Djevlene går til ro og våkner som guder» (2021), kan vi ane at han forsøker å fordype seg i komplekse emner som religion og språk. Men også i de første linjene her sniker det seg inn en konvensjonell idé om det høye og det lave, og sola nok en gang.

Jeg bor i tredje etasje

fordi man bestandig må strebe mot himmelen

hvor tiden går saktere

glemmer seg i blåskjæret, blunder

i mørket mellom stjernene

bor nærmere himmelen og ser derfor

morgensolen på fjerne fjell

ser dager våkne på steder jeg ikke kjenner

Her er det utvilsomt noen fine ansatser, men billedreservoaret er og blir for begrenset.

Oskar Vistdal har oversatt det hele. Han kan neppe klandres. «Hjertet er en egensindig traktor» er dessuten en ganske fin tittel. Jeg har prøvd etter beste evne å like diktene til Jón Kalman Stefánsson. Men de skuffer.

.

«Hjertet er en egensindig traktor»

Kjøp boken

Jón Kalman Stefánsson ««Hjertet er en egensindig traktor»»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer