Skattelistene 2020:

Disse er rikest i forlagsbransjen

Erling Kagge og Arno Vigmostad er blant forlagsbransjens rikeste menn. I 2020 skilte kun litt over én million formuene deres fra hverandre. På rikingtoppen troner Arnstein Bjørke.

RIKEST: Erling Kagge er en av forlagsbransjens rikeste. I oktober solgte han 70 prosent av aksjene i forlaget. Foto: Vidar Ruud / NTB
RIKEST: Erling Kagge er en av forlagsbransjens rikeste. I oktober solgte han 70 prosent av aksjene i forlaget. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag kom likningstallene for 2020. Dermed blir inntekten, formuen og skatten til store deler av den norske befolkningen offentliggjort.

Forlegger Erling Kagge er en av forlagsbransjens rikeste menn, med en inntekt på 10 millioner og en formue på 87 millioner kroner i 2020. I 1996 startet han Kagge Forlag, men solgte 70 prosent av livsverket sitt i oktober til danske Politiken.

- Det har vært et stort press å ha ansvaret for at alt skal fungere, at forlaget skal utvikle seg, at arbeidsplasser skal sikres, at alle skal ha det bra. Jeg kjenner jo på dette hver dag, og nå kan jeg godt tenke meg og ta av den sekken, forklarte Kagge til VG.

Erling Kagge eide 98,3 prosent av forlaget – og vil fortsatt eie 30 prosent av aksjene. Salget vises ikke på årets likningstall.

Stor formue

Vigmostad & Bjørke-forlegger Arno Vigmostad ligger også i toppsjiktet blant landets forleggere. Vigmostad hadde en inntekt på over fem millioner og en formue på 88 millioner kroner i 2020.

STOR FORMUE: Arno Vigmostad i Vigmostad og Bjørke hadde en formue på 88 millioner kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
STOR FORMUE: Arno Vigmostad i Vigmostad og Bjørke hadde en formue på 88 millioner kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

På toppen av Dagbladets oversikt troner den andre halvparten av Vigmostad & Bjørke, Arnstein Bjørke. I 2020 hadde han en formue på godt over 124 millioner kroner, og en inntekt på litt over 4 millioner kroner.

Neste på lista er William Nygaard, tidligere forlagssjef og administrerende direktør. Nygaard hadde en formue i 2020 på litt over 36 millioner.

Man må helt ned til 6. plass før man finner en kvinne på lista over de rikeste i forlagsbransjen. Forlagssjef i Kagge Forlag, Jorunn Sandsmark, hadde i 2020 en formue på over 2,6 millioner kroner og en inntekt på litt over én million.

Forsvunnet

Petter Stordalen har derimot vært vanskelig å spore opp i skattelistene. Det samme gjaldt eks-kona Gunhild Stordalen.

Til Dagbladet sier Gunhild Stordalen at det rett og slett er snakk om en forsinkelse.

- Både Petter og jeg fikk våre ordinære skattefastsettinger først 1. desember. Skattelistene som pressen har fått tilgang til ble etter det opplyste kjørt ut før 30. november, sier hun, og fortsetter:

- Dette betyr at verken Petter eller jeg er med på de listene som pressen nå har fått tilgang til. Det at vi fikk våre skattelistefastsettinger så sent skyldes ene og alene forsinkelser i Skatteetaten.

I juni kom nyheten om at Stordalen solgte store deler av Strawberry Publishing til forlagsgiganten Bonnier.

Basert på en anslått verdi av Strawberry Publishing til et sted mellom 300 og 400 millioner kroner, har VG tidligere erfart at salgssummen ligger på rundt 250 millioner kroner.

Stordalen sto oppført med en likningsformue på 893 millioner kroner, viste skattelistetallene fra 2019.

Det var et hopp på solide 315 millioner kroner fra 2018, da han sto oppført med 578 millioner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer