Vladimir Putins leseliste

Disse påvirker ham

Kan noe av forklaringen bak Putins tankesett finnes i bøkene han har liggende på nattbordet?

DEN LESENDE PRESIDENTEN: Vladimir la ned blomster på graven til den russiske forfatteren Aleksandr Solzjenitsyn i 2009. Samme dag gjorde han det samme på graven til filosof Ivan Ilyin, en filosof har fortsatt trekker fram som viktig for ham. Foto: NTB
DEN LESENDE PRESIDENTEN: Vladimir la ned blomster på graven til den russiske forfatteren Aleksandr Solzjenitsyn i 2009. Samme dag gjorde han det samme på graven til filosof Ivan Ilyin, en filosof har fortsatt trekker fram som viktig for ham. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To måneder før okkupasjonen av Krim i 2014 skal Putin, ifølge forfatter Michel Eltchaninoff, ha delt ut boka «Vår misjon» til sin nærmeste regjeringsstab. Boka er skrevet av mannen som regnes som Putins favorittfilosof, Ivan Ilyin.

Ilyin var en russisk nasjonalist, drevet av sin ideologi om den hvite emigrantbevegelsen og sin fascistiske tankegang. Han var fascist og hadde et håp om at Russland skulle få sin egen «fører» som skulle bidra til Russlands oppreising etter bolsjevismens fall.

Ivan Ilyin endte sitt liv i eksil i Sveits i 1954, etter å ha blitt utvist av Lenin i 1922.

To andre mørke filosofer som har ligget på nattbordet til Putin er Nikolaj Danilevskij og Konstantin Leontiev, som begge advarte mot det de kalte Vestens katastrofale påvirkning på Russland.

En annen favoritt skal være nålevende Aleksander Dugin. Han omtales som en ultranasjonalistisk filosof, og blir sett på som en av hovedaktørene bak Putins forestilling om å gjenreise Russland som et imperium.

Russisk propaganda

Vladimir Putin skryter av at han er en dedikert lesehest, og spesielt glad skal han være i russisk litteratur. Kan noe av forklaringen bak Putins tankesett finnes i bøkene han har på nattbordet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer