Anmeldelse «Morgenstjernen» av Karl Ove Knausgård­

Djevelsk god

Karl Ove Knausgård knytter det magiske, mystiske og overnaturlige mesterlig sammen i sin nye store roman.

MESTERLIG: Karl Ove Knausgård skriver langt og godt, denne gangen med romanen «Morgenstjernen» på magiske 666 sider. Foto: MEGA/NTB scanpix
MESTERLIG: Karl Ove Knausgård skriver langt og godt, denne gangen med romanen «Morgenstjernen» på magiske 666 sider. Foto: MEGA/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hva slags fenomen er tittelfiguren, «Morgenstjernen», i Karl Ove Knausgårds nye roman? Han holder mulighetene åpne: Er den en supernova, en stjerne som eksploderer og lyser intenst før den dør? Er den Jesus, eller tvert imot Lucifer, djevelen, slik Bibelen prediker? Det kommer an på øynene som ser.

Knausgård er tilbake med sin første store roman etter «Min kamp»-verket (2009-2011), årstidsbøkene og diverse essaysamlinger og kunstbøker. «Morgenstjernen» teller 666 sider, Dyrets tall, ifølge Johannes’ åpenbaring, altså et dommedagsvarsel. Det dreier seg om en kollektivroman; en rekke forskjellige karakterer opplever i løpet av et par glohete augustdager at en stor og ukjent stjerne lyser opp landskapet rundt dem. Det er et tegn, og de tolker det vidt forskjellig, alt etter øynene som ser.

Krabber og kråker

Uforklarlige naturfenomener bryter inn i trivielle hverdagssysler hos de ni jeg-personene som befolker romanen. Litteraturprofessoren Arne er på ferie på ei Sørlandsøy da han plutselig ser at skogbunnen er dekket av havkrabber. Presten Kathrine begraver en mann hun har møtt på flyplassen dagen før, og som hun møter igjen på supermarkedet samme dag. Den unge kassadama Iselin blir tilsnakket på Burger King av en mann som sier han er Herren. Hun ser 36 rotter løpende over gata og et brennende hus som ingen andre ser. Sykepleieren Solveig ser et jorde helt svart av åkerkråker etter ei opprivende natt på operasjonssalen der en død hjertedonor våkner igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.