Anmeldelse: Torgeir E. Sæveraas, «Wehrmacht i Norge»

Dødsdans med Hitler

Historiker Torgeir Sæveraas kullkaster bildet av tyske soldater i krigens Norge.

TYSKE SOLDATER I OSLO: Bildet er fra Oslo 22. april 1940, og viser tyske soldater på handletur i et bakeri. Foto: NTB
TYSKE SOLDATER I OSLO: Bildet er fra Oslo 22. april 1940, og viser tyske soldater på handletur i et bakeri. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvem var den feltgrå tyske soldat i Norge? Var han overbeviste nazist? Eller en vanlig vernepliktig, utkommandert til dødens dans med et forbrytersk regime?

I sin nye bok kullkaster historiker og forfatter Torgeir E. Sæveraas bildet av det «rene Wehrmacht», den disiplinerte hæren som i motsetning til SS og Gestapo sto utenfor det politiske Nazi-Tyskland, og som gjennom krigen hadde kjempet med skjoldet blankt og fanen plettfri.

De var mange. I Norge opptil en halv million. Tatt i betraktning vårt folketall på knapt tre millioner, var de flere enn i noe annet nazi-okkupert land. Hitler var til det siste overbevist om at det ville komme et massivt angrep over havet fra vest, og at Norge ville bli krigens «skjebnesone».

Blant årets bøker om annen verdenskrig i Norge, er «Wehrmacht» desidert det verket som inneholder mest nytt og hittil ukjent stoff.

Hemningsløs vold

Bokas 450 sider bygger på et enormt kildemateriale, for det meste fra tyske arkiver. Forfatteren har brukt to år på prosjektet, og refererer til krigsdagsbøker, månedlige aktivitetsrapporter fra den tyske arméoverkommandoen, personlige beretninger og bunkevis av feltpostbrev. Sæveraas er selv overrasket over hvor lite av dette materialet som er brukt av norske historikere tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer