Leselyst med Iben Akerlie

- Dømt til å tape

Forfatter, skuespiller og «Kompani Lauritzen»-deltaker Iben Akerlie leser ikke selvhjelpsbøker, men tyr heller til YouTube. Som når espressomaskinen skal renses.

ROTTER: Boka som har gjort uutslettelig inntrykk på Iben Akerlie, handler om borgerskapets kamp med seg selv. En kamp man er dømt til å tape, og da vil man «leve som rotter i ruinene». Foto: Oda Hveem
ROTTER: Boka som har gjort uutslettelig inntrykk på Iben Akerlie, handler om borgerskapets kamp med seg selv. En kamp man er dømt til å tape, og da vil man «leve som rotter i ruinene». Foto: Oda Hveem Vis mer
Publisert

Hva leser du nå?

- Jeg leser George Eliots «Middlemarch» på nytt, det er ti år siden sist og jeg har glemt mye. Likevel er det litt som å komme hjem, for selv om jeg ikke husker plottet, gjenkjenner jeg stemningen og verdenen. Det er like fornøyelig som sist, og om ikke enda hyggeligere. Jeg er også i gang med Ali Smiths «Winter», som jeg liker godt. Etter å ha lest «How to be both», måler jeg alle hennes bøker opp mot den, og helt på det nivået synes jeg ikke «Winter» er – men likevel veldig underholdende. Jeg leser alltid flere bøker samtidig. Så jeg er også et godt stykke inn i Terje Tvedts «Verdenshistorie», som gir mange nye perspektiver og lyst til å søke litt andre steder hen, enn bare Europa, hvor fokuset (naturlig nok), har konsentrert seg.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- Jeg pleide å si «Middlemarch», men det er pinlig hvor lite jeg husker, så så uutslettelig kan ikke inntrykket ha vært. Siden jeg leste «Reisende i Måneskinn» av Antal Szerb, trekker jeg alltid fram den. Den framstår som ei komplett bok; både plottdrevet og filosofisk, vittig og dypt alvorlig. Den gikk rett hjem hos meg, mye på grunn av språket og humoren, men også fordi den er så herlig individualistisk og på mange måter selvsentrert. Her handler det ikke om livets harde kår, men om borgerskapets kamp med seg selv – hvor også leksa er at de fleste som opptar kampen, er dømt til å tape og vil «leve som rotter i ruinene». Det er både synd og ikke synd på hovedpersonen Mihaly, og refleksjonene rundt dette både treffer og underholder meg.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Ali Smith – hun skildrer barndom på en særegen og veldig genuin måte, og trekker fram spesifikke minner eller hendelser på en enkel og ikke altfor nostalgisk måte, og det er slik man faktisk husker livet (hvert fall jeg).

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- Jeg tror ikke jeg har lest noen selvhjelpsbøker. Jeg ser ofte mot YouTube, men da handler det kanskje mer om praktisk hjelp. Sist til å rense espressomaskinen. Jeg har også satt opp en lettvegg via YT.

Hvilken bok har du smuglest?

- Jeg leser ofte i mine egne bøker – spesielt «Kjempefesten». Den er veldig morsom.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Caussabon i «Middlemarch» er langt ned på lista akkurat nå. Både onkelen og kusinen til Jonas Wergeland som heter Røed til etternavn er ganske dårlige personer. Og selvfølgelig Voldemort.

…. og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- No comment.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer