Drapsforfatter drapsdømt

Forfatteren bak essayet «Hvordan drepe ektemannen sin» er dømt for å ha drept ektemannen sin. Hun har anket dommen.

FORFATTER: Brophy har blant annet skrevet et essay om drap av ektemenn. Foto: Dave Killen / The Oregonian / AP / NTB
FORFATTER: Brophy har blant annet skrevet et essay om drap av ektemenn. Foto: Dave Killen / The Oregonian / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den amerikanske forfatteren Nancy Crampton Brophy ble onsdag amerikansk tid dømt for å ha skutt og drept mannen sin i 2018. Det skriver en rekke medier, deriblant New York Times og The Guardian.

Hun nekter straffskyld og hevder hun ikke hadde noe med drapet å gjøre. Hun har allerede anket dommen.

Brophy skriver og gir ut en serie med kjærlighets- og spenningsromaner på eget forlag.

I forbindelse med en skriveøvelse for forfattere i 2011, skrev hun et essay ved navn «How to Murder Your Husband», som kan oversettes til «Hvordan drepe ektemannen sin» på norsk.

DØMT: Forfatter Nancy Crampton Brophy er dømt for å ha drept ektemannen sin. Foto: Multnomah County Sheriff's Office / AFP / NTB
DØMT: Forfatter Nancy Crampton Brophy er dømt for å ha drept ektemannen sin. Foto: Multnomah County Sheriff's Office / AFP / NTB Vis mer

Det starter som følgende, ifølge The Guardian:

«Som en romantisk spenningsforfatter bruker jeg mye tid på å tenke på drap, og som en følge av det, politiarbeid. Tross alt, hvis drapet skal sette meg fri, har jeg ikke noe lyst til å tilbringe noe tid i fengsel. Og, bare så det er tydelig, jeg liker ikke kjeledresser og oransje er ikke min farge».

Risikerer livstid

Onsdag falt dommen. En jury bestående av 12 personer har konkludert med at hun er skyldig i overlagt drap på ektemannen. Lovbruddet har en strafferamme på inntil livstid i fengsel, men straffeutmålingen er ikke avgjort.

Brophy anket dommen på stedet.

Etterforskerne som etterforsket drapet mente i retten at hun over en periode på flere måneder hadde tilegnet seg deler som til slutt utgjorde et komplett våpen. Dette skal også ha inkludert et ekstra løp, som gjorde at det var umulig å spore kulene tilbake til våpenet hennes, skriver New York Times. Dette ekstra våpenløpet skal ikke ha blitt funnet.

Hun skal deretter ha fulgt etter mannen til restauranten hvor han jobbet, og skutt ham i et område hvor hun visste at det ikke var overvåkningskameraer.

Motivet skal ha vært å få utbetalt livsforsikringen hans, siden ekteparet sleit økonomisk.

- Eneste med motiv

- Hun hadde en plan, sa assisterende statsadvokat Shawn Overstreet i sin sluttprosedyre tidligere denne uka.

- Hun hadde mulighet til å gjennomføre dette drapet. Hun var den eneste med motiv, sa han videre.

Brophy avviste på sin side at hun hadde motiv, siden ekteparets økonomiske problemer i stor grad var blitt løst da ektemannen tok ut deler av pensjonspengene han hadde spart opp gjennom yrkeslivet.

Hun understreker også at våpenet og de ekstra våpendelene var blitt kjøpt med ektemannens samtykke. De skal ha blitt kjøpt inn så hun skulle kunne beskytte seg, skriver New York Times.

Mot slutten av etterforskningen skal påtalemyndigheten innrømmet at saken i stor grad baserte seg på indisier, og at de ikke hadde noen håndfaste beviser på at det var Brophy som drepte ham. De argumenterte likevel for at det var «et puslespill» av beviser som utgjorde grunnlaget for tiltalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer