Leselyst: Jan Kjærstad

Drømmer om Scheherazade

Jan Kjærstad har én romankarakter han ikke kan fordra og én han ville ligget med. Velkommen til Dagbladets nye spalte om å lese bøker.

HAR EN FAVORITTBOK: Jan Kjærstad gir ut romanen «En tid for å leve» på Aschehoug forlag denne høsten. Selv har han én bok han mener er misunnelsesverdig: - Den har en paring mellom enkelthet og kompleksitet, sier han. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HAR EN FAVORITTBOK: Jan Kjærstad gir ut romanen «En tid for å leve» på Aschehoug forlag denne høsten. Selv har han én bok han mener er misunnelsesverdig: - Den har en paring mellom enkelthet og kompleksitet, sier han. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva leser du nå?

–Patricia Lockwood sin «Priestdaddy». Jeg har vært opptatt av henne siden jeg leste hennes nyeste roman «No One Is Talking About This». Romanen er interessant fordi den er skrevet i fragmenter, og skal speile dette korte, poengterte språket som finnes i sosiale medier. Den er full av morsomme punchlines. Den første delen er helt rabiat, mens den siste delen er hjerteskjærende. Hennes første bok, «Priestdaddy», er en memoarbok som er tradisjonelt skrevet, men den er innmari morsom. Lockwood har en litt sjelden humor og er en viktig stemme – ung, observant og opptatt av samfunnet, familie og oppvekst.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

– Det er helt klart «Heart of Darkness» eller «Mørkets hjerte» av Joseph Conrad. Den er et magnetisk polpunkt for meg, og er kanskje den romanen jeg har lest flest ganger. Jeg tenker hver gang at den er kort, men har alt en roman skal ha: En helt misunnelsesverdig god historie, og en form som gjør at hjernen din får en vridning, men blir satt tilbake igjen og du ser ting på nye måter. Den har en paring av enkelhet og kompleksitet som er veldig forbilledlig. På mange måter oppleves den som en moderne roman, selv om den er 121 år gammel.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

– Her ser jeg bare én mulig kandidat: Karl Ove Knausgård. Jeg tenker at ingen bør skrive om livet mitt, men skulle noen få noe ut av det, må det være han. Selv med et så kjedelig liv som mitt ville han skrevet minst seks bind.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

– Jeg kan med god samvittighet si at jeg aldri har lest en selvhjelpsbok. Det er ikke fordi jeg ikke trenger selvhjelp, men jeg har aldri blitt fristet til å finne hjelp i ei bok. Trenger jeg hjelp, går jeg til et menneske. Jeg må snakke om det ansikt til ansikt.

Hvilken bok har du smuglest?

– Jeg er aldri flau over å ha lest ei bok. Jeg gleder meg for eksempel til å lese Alexia Bohwins «Frogner Babylon». Det er kanskje en sånn bok noen ville smuglest. Men jeg har fulgt henne siden «Frognerfitter», og jeg skal sitte åpenlyst på trikken og kose meg med hennes nye bok.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

– Hvis du liker ei bok kan det være du ikke liker en av karakterene, men det er i så fall en prestasjon av forfatteren. I min lesekarriere er det én karakter som jeg genuint ikke kunne fordra – Sauron i «Ringenes herre». Det er tett på ren ondskap. Betegnelsen «ikke fordra» er altfor mildt.

…. og hvilken romankarakter ville du ligget med?

– Det letteste av alle spørsmål: Scheherazade i «Tusen og én natt»! Da kan jeg være sammen med henne i 1001 netter, pluss at hun forteller meg eventyr før vi går inn i våre erotiske favntak.

Jeg vil ikke bytte ut kjæresten jeg har nå altså, men i et parallelt liv ville jeg vært sammen med Scheherazade. Det er en kvinne med fortellerevne, men nok også elskovskraft, for jeg tror hun har lest «Kamasutra».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer