Leselyst: Jan Kjærstad

Drømmer om Scheherazade

Jan Kjærstad har én romankarakter han ikke kan fordra og én han ville ligget med. Velkommen til Dagbladets nye spalte om å lese bøker.

HAR EN FAVORITTBOK: Jan Kjærstad gir ut romanen «En tid for å leve» på Aschehoug forlag denne høsten. Selv har han én bok han mener er misunnelsesverdig: - Den har en paring mellom enkelthet og kompleksitet, sier han. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HAR EN FAVORITTBOK: Jan Kjærstad gir ut romanen «En tid for å leve» på Aschehoug forlag denne høsten. Selv har han én bok han mener er misunnelsesverdig: - Den har en paring mellom enkelthet og kompleksitet, sier han. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hva leser du nå?

–Patricia Lockwood sin «Priestdaddy». Jeg har vært opptatt av henne siden jeg leste hennes nyeste roman «No One Is Talking About This». Romanen er interessant fordi den er skrevet i fragmenter, og skal speile dette korte, poengterte språket som finnes i sosiale medier. Den er full av morsomme punchlines. Den første delen er helt rabiat, mens den siste delen er hjerteskjærende. Hennes første bok, «Priestdaddy», er en memoarbok som er tradisjonelt skrevet, men den er innmari morsom. Lockwood har en litt sjelden humor og er en viktig stemme – ung, observant og opptatt av samfunnet, familie og oppvekst.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

– Det er helt klart «Heart of Darkness» eller «Mørkets hjerte» av Joseph Conrad. Den er et magnetisk polpunkt for meg, og er kanskje den romanen jeg har lest flest ganger. Jeg tenker hver gang at den er kort, men har alt en roman skal ha: En helt misunnelsesverdig god historie, og en form som gjør at hjernen din får en vridning, men blir satt tilbake igjen og du ser ting på nye måter. Den har en paring av enkelhet og kompleksitet som er veldig forbilledlig. På mange måter oppleves den som en moderne roman, selv om den er 121 år gammel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.