Anmeldelse: Colson Whithead, «Harlem Shuffle»

Ei irriterende bok

Colson Whitehead fikk Pulitzerprisen for begge sine to forrige romaner. Nå er han ute med en sjanglete, irriterende og ukonsentrert krimroman - som har glimt av språklige kvaliteter.

DRUKNER: Colson Whitehead glimter til som en metaforenes mester. Bare synd de gode glimtene drukner i en rekke avsporinger, innskytelser og forbigående karakterer. Foto: NTB
DRUKNER: Colson Whitehead glimter til som en metaforenes mester. Bare synd de gode glimtene drukner i en rekke avsporinger, innskytelser og forbigående karakterer. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Colson Whitehead sitter på ikke mindre enn to Pulitzer-priser. Men den krimpregede romanen «Harlem Shuffle» får inntrykket av en av USAs mest anerkjente skjønnlitterære forfattere til å vakle.

«Harlem Shuffle» er i tre deler, og hver del handler om et nytt varp i et nytt år (1959, 1961 og 1964). Ray Carney - Raymond hvis du har noe uoppgjort med ham, Carney hvis du er bokas allvitende tredjepersonsforteller - driver en møbelforretning med god beliggenhet i Harlem.

Kjært barn har mange navn, men har Ray egentlig rent mel i posen? Forretningen virker ved første øyekast uskyldig, men etter hvert kommer det fram at Ray er småkriminell. Han tar imot tyvegods fra fetteren sin Freddie over disken, som han siden selger til en halvluguber virksomhet i Manhattans Diamond District. Freddie havner stadig i vansker, og som regel går Ray med i dragsuget. Det setter kjepper i hjulene for det rolige familielivet han drømmer om.

Lovende tendenser

Den flittige bruken av ordet «neger», mest i sammensetninger, som «negeradvokat», er en påminnelse om hvilken tid handlingen utspiller seg i. Det samme er urolighetene i bydelen knyttet til politiets behandling av svarte, som i boka kulminerer i raseopprøret i 1964.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer