Anmeldelse: Tyra Teodora Tronstad «Oppskrift mot ånder som knuser ting»

Eksepsjonelt god

Om bare alle barnebøker var like lekende velopplagte og velskrevne som denne.

FANTASY-LYKKE: Tronstad har en rytme, billedbruk og lystig brutalitet som kan minne om både Astrid Lindgren og Roald Dahl. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
FANTASY-LYKKE: Tronstad har en rytme, billedbruk og lystig brutalitet som kan minne om både Astrid Lindgren og Roald Dahl. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen Vis mer
Publisert

BOK: «Henry Mafaye bodde sammen med sin far, Joachim Mafaye. Så lenge Henry kunne huske, hadde det bare vært de to. De to til frokost, de to til middag og de to til kvelds. Hver morgen gikk de sammen ned de seks etasjene i blokka, trappetrinn for trappetrinn, helt til de skiltes nede ved porten. «Ha det fint, Henry», sa Joachim. «Ha det fint, pappa», sa Henry. Mer sa de ikke. Hvis de var tause hele veien ned trappene, ville alt gå fint. Slik gikk årene.»

«Oppskrift mot ånder som knuser ting»

Tyra Teodora Tronstad

Barnebok

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2022

«Minner om Roald Dahl og Astrid Lindgren»
Se alle anmeldelser

Dette er den appetittvekkende, kryptiske og lystig sorgtunge åpningen på «Oppskrift mot ånder som knuser ting». Og den handler nettopp om det. Ånder som knuser ting.

Henrys mor Ita Shu døde da Henry var liten. Han vet ikke annet om henne enn at hun var verdens beste skomaker, og at han aldri kan snakke om henne. Da skjer nemlig fryktelige ting. Voldsomme vinder knuser møbler og glass og tallerkener i den stusslige lille leiligheten til Henry og faren. Legg til at faren – som engang hadde en så fantastisk sangstemme at folk gråt i strie strømmer – er i ferd med å miste jobben på Subito musikkteater. Stemmen ble nemlig redusert til kråkelyder etter Ita Shus død.

Knuseånder

Død og sorg og savn og taushet er en velkjent tematikk i barne- og ungdomslitteraturen. Det gjelder alt fra den litt grå seriøst-pedagogiske til den mest oppskriftsaktige Fantasyen. Forfatteren med det fantastiske fornavnet Tyra Teodora – det kunne vært navn på en Fantasyheltinne – har sin spesielle vri. Hun skrur det til inntil det absurde.

For det er ikke bare Henry som ikke kan snakke om moren sin. Farløse Katarina og lillebroren Kenzo har det like tungt. De har nettopp mistet bestefaren Willy, som de var umåtelig glade i. Lille Kenzo er for liten til å forstå det katastrofale i å nevne bestefarens navn. Det betyr at den lille dagligvarehandelen til moren stadig angripes av voldsomme vinder – eller knuseånder – som ødelegger alt av varer i butikken. Løsningen er å sende lille Kenzo til den strenge tanta. Der lærer han seg å ikke si et ord.

Lystig brutalitet

Tronstad er en våre mest vitale barne- og ungdomsbokforfattere. Hun har vunnet Kritikerprisen to ganger; i 2016 for «Mørket kommer innenfra» og i 2019 for «Flaggermusmusikk». Det er lett å forstå. Hun har et fantastisk språk, med en billedbruk, rytme og lystig brutalitet som kan minne både om Astrid Lindgren og Roald Dahl.

Det samme gjelder de ulike typene. Det er Henrys venninne Viktoria og hennes to og veldig sterke mødre, som gjør ALT for sin datter. Det er gamle og skrullete professor Brank, som selv engang var utsatt for knuseånder. Og det er Ida Tiid, som er blitt direktør for Institutt for Betydningsfulle Minner etter at faren døde. Ida er ei Pippi Langstrømpe-aktig jente med sølvkappe, voldsom selvtillit og en skravlete liten fugl som heter Marri­-Lynn. Marri-Lynn har helt spesielle egenskaper, i likhet med dyrene i Tronstads «Hundetanker» (2012).

Det går fort i svingene i denne boka, og ikke alle tråder nøstes like godt opp. Men løsningen er sødmefylt vakker, med den gode moral som skal finnes i alle barnebøker. Jeg kan ikke forstå annet enn at denne vil gjøre lykke hos Fantasy-lesere i alle aldrer.

«Oppskrift mot ånder som knuser ting»

Kjøp boken

Tyra Teodora Tronstad ««Oppskrift mot ånder som knuser ting»»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer